Νέο πακέτο ειδοποιητηρίων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια), οι οποίοι έχουν επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ, ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ. Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν την καταβολή εισφορών 7% για τον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης και 4% για τον κλάδο της πρόνοιας – εφάπαξ (συνολικά δηλαδή 11%) επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματός τους (σ.σ. του 2015) και θα σταλούν εντός του Απριλίου. Οι συγκεκριμένες εισφορές ισχύουναπό 1/1/2017.Αναμένεται να ζητηθούν αναδρομικά οι εν λόγω εισφορές για όλους τους μήνες κατά τους οποίους δεν είχαν εισπραχθεί.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ. Ο ΕΦΚΑ θα αναρτήσει νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Φεβρουαρίου (πληρωτέες μέχρι Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου) με στόχο να διορθωθούν τα πολυάριθμα λάθη. Στα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου δεν θα περιλαμβάνονται οι εισφορές επικούρησης (3,5% + 3,5%) και εφάπαξ (4%) όπου υπάρχουν. Στόχος είναι αυτές να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια των εισφορών του Μαρτίου, ενώ η επιβάρυνση για Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα επιμεριστεί σε δόσεις. Οσοι δεν έχουν λάβει ακόμα ειδοποιητήρια και έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών οφείλουν να προσέλθουν σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να το δηλώσουν, διαφορετικά θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις. Στον ΕΦΚΑ πρέπει να σπεύσουν και όσοι αμφισβητούν το ποσό των εισφορών που τους έχει βεβαιωθεί, όπως επίσης και όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο παρόλο που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα έως τις 31/12/2016.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ. Τονίζεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για καταβολή εισφορών (εξετάζεται να δοθεί και νέα παράταση) για τις παρακάτω κατηγορίες:

1. Ελεύθεροι επαγγελματίες /αγρότες /αυτοαπασχολούμενοι / όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση και πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου.

2. Ασφαλισμένοι του πρώηνΕΤΑΑ(δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) πρέπει να καταβάλουν τιςεισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, καθώς και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για χρέη προ του Ιουλίου του 2016.

Μέσα στο γενικό χάος με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, βασικό πρόβλημα έχει προκύψει με τις συμβάσεις. Το σύστημα του ΕΦΚΑ μπλοκάρει εργοδότες που θέλουν να κάνουν την ΑΠΔ και να δηλώσουν εργαζομένους, όμως δεν έχουν συμβάσεις μαζί τους. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που οι εργαζόμενοι έχουν μπλοκάκια.

Οπότε ο εργαζόμενος καλείται από τη μια να πείσει τον εργοδότη να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και από την άλλη να του κάνει σύμβαση.

ΤΡΕΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Σημειώνεται ότι πολλοίασφαλισμένοι,οι οποίοι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ειδοποιητήρια για τιςασφαλιστικές εισφορέςπου τους αναλογούν και έχουν εισόδημα απόεπαγγελματική δραστηριότητα,θα πρέπει να μεταβούν άμεσα σε κάποιο από τα υποκαταστήματα τουΕνιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ώστε να ενημερώσουν το Ταμείο και να το δηλώσουν. Εκτός από τα μεγάλα λάθη στα μητρώα, μάρτυρες σε «τρελά περιστατικά» και θολές περιπτώσεις γίνονται ακόμα καισυνταξιούχοι,στους οποίους καταφτάνουνειδοποιητήριαακόμα και στα σπίτια τους που τους ενημερώνουν για όλες τιςεισφορές που πρέπει άμεσα να καταβάλουν.

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το χάος και την ταλαιπωρία.Τα πληροφορικά συστήματα του ΕΦΚΑ παρουσιάζουν δυσλειτουργίες. Αλαλούμ προκλήθηκε κατά τη μεταφορά δεδομένων από τα μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων ή ακόμη και ολόκληροι φάκελοι και να έχουν γίνει συγχωνεύσεις λόγω συνωνυμίας. Παράλληλα δεν υπάρχει χαρτί εκτύπωσης στις υπηρεσίες, η αναμονή στις ουρές μεγαλώνει, τα λάθη στα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών αναστατώνουν τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί λάθη στον υπολογισμό των εισφορών.