Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα με το οποίο διατάσσει να επανεξεταστούν και να αναθεωρηθούν διάφορα από τα «ανώφελα μέτρα» που είχε λάβει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα για το κλίμα, ειδικά το «Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια», που επέβαλε μεταξύ άλλων στις μονάδες παραγωγής ενέργειας με την καύση άνθρακα να μειώσουν ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% από το επίπεδο του 2005.

Σε σύντομη ομιλία του στην έδρα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αναφέρθηκε παρά μία φορά στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ο Τραμπ διεμήνυσε ότι βούλησή του είναι να «τερματίσει τον πόλεμο εναντίον του άνθρακα».

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου διατείνεται ότι τα μέτρα που είχε λάβει ο Ομπάμα πλήττουν άδικα τις εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου και του άνθρακα. Το διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλεί την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων, που έχουν καταστήσει σαφές πως προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια, επέβαλε στις Πολιτείες να μειώσουν τις εκπομπές αερίου από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια, κάτι που χαρακτηριζόταν κρίσιμο προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν 190 χώρες στο Παρίσι το 2015.

«Κάνω ιστορικά βήματα»

Το αποκαλούμενο διάταγμα του Τραμπ για την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία» καταργεί ακόμη διατάξεις που προέβλεπαν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και αερίου και την προτεραιότητα που έχει γενικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά τη χάραξη πολιτικής και την αδειοδότηση εξοπλισμού.

«Κάνω ιστορικά βήματα για να αρθούν οι περιορισμοί για την αμερικανική ενέργεια, τη διακοπή των κυβερνητικών παρεμβάσεων και την ακύρωση διατάξεων οι οποίες σκοτώνουν θέσεις εργασίας», διατράνωσε ο Τραμπ στην ομιλία του στην EPA, πλαισιωμένος από ανθρακωρύχους.

Το διάταγμα είναι η πιο τολμηρή κίνηση του Τραμπ ώστε να άρει μεγάλο μέρος των κανονιστικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες των κλάδων του πετρελαίου, του αερίου και της εξόρυξης άνθρακα, λιγνίτη κ.λπ., όπως υποσχέθηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ομως αναλυτές για ενεργειακά θέματα και στελέχη εταιρειών αμφισβητούν κατά πόσον η κίνηση του Τραμπ θα βοηθήσει τις βιομηχανίες, ενώ οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος καταγγέλλουν τις αποφάσεις του.

Η κίνηση του Τραμπ με στόχο την ενίσχυση των εταιρειών του κλάδου των ορυκτών καυσίμων εγείρει πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ουάσιγκτον θα τηρήσει τη συμφωνία του Παρισιού.

Η διαδικασία επανεξέτασης των υπαρχουσών διατάξεων αναμένεται πάντως να «πάρει κάποιο καιρό», παραδέχεται η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς θα πρέπει να υπάρξει δημόσια διαβούλευση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από