Μήνυμα εκλογικού συναγερμού αλλά και σκληρής αντιπολίτευσης έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους τομεάρχες της ΝΔ και κατ’ επέκταση στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος, αντιλαμβανόμενος ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφερε με ηχηρό τρόπο το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες, ενώ υπογράμμισε ότι η επανεκκίνηση της χώρας είναι αυτό που ζητούν οι πολίτες, παραπέμποντας στο κλίμα που καταγράφει τόσο μέσα από τις περιοδείες του όσο και μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επιτακτικά από τους τομεάρχες να πράξουν το ίδιο: να είναι ετοιμοπόλεμοι και να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Σας ζητώ να είστε σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση. Να είσαστε σκληροί, να είσαστε αμείλικτοι με την κυβέρνηση, ασκώντας τα αντιπολιτευτικά σας καθήκοντα» ήταν η εντολή του, ενώ αναφερόμενος στην αναγκαιότητα των εκλογών υποστήριξε πως θα λειτουργήσουν ως «κάθαρση».

Παράλληλα, αμφισβητώντας το αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει το Μαξίμου προαγγέλλοντας το κείσιμο της αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης και τη συνακόλουθη ζημιά που προκαλείται στην οικονομία. Μολονότι η κυβέρνηση πανηγύρισε τον Φεβρουάριο για μια υποτιθέμενη συμφωνία, τελικά «τέτοια συμφωνία δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει» σχολίασε δηκτικά ο αρχηγός της ΝΔ. Προεξόφλησε μάλιστα την αποτυχία του προγράμματος, επισημαίνοντας πως τα λεγόμενα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε το πλεόνασμα 3,5% -«συνεπώς, τα αντίμετρα, και να ψηφιστούν, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ».

Για τη ΔΕΗ. Εκανε λόγο δε για απογοητευτικά σημάδια στην οικονομία και για αποσταθεροποιημένη αγορά, καθώς επανεμφανίζεται η ύφεση. Ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ, το οποίο έχει προκαλέσει εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση, η αντιπολιτευτική γραμμή που προωθεί η Πειραιώς βασίζεται πλέον σε ευθείες καταγγελίες για ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αποδέχθηκε να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά χωρίς ανταλλάγματα –«δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερο ξεπούλημα απ’ αυτό» ήταν το δικό του μήνυμα, με το οποίο δικαιολογούσε ουσιαστικά τις αντιδράσεις που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο, ιδίως στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η επίσκεψη στην ΤτΕ. Σε μια προσπάθεια να κλονίσει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική αξιοπιστία ως προς τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ επικύρωσε χθες τις ενστάσεις και προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τράπεζα της Ελλάδας είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποσκοπούσε και στο να θωρακίσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας απέναντι στις κυβερνητικές επιθέσεις. Μολονότι στο τέλος της συζήτησης, που κράτησε μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις, υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς τόνιζαν πως με τη συνάντηση «επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της ΝΔ για την κακή κατάσταση της οικονομίας». Συμπλήρωναν, δε, πως υπάρχει πλήρης ταύτιση με τον Γιάννη Στουρνάρα ως προς τον συναγερμό που έχει σημάνει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παρέμβαση στη Μάλτα. Η πορεία της διαπραγμάτευσης, εξάλλου, θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο στις επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα και αύριο στη Μάλτα, στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αναδεικνύοντας τη δική του αντιπολιτευτική ατζέντα. Τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit αλλά και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ στη δική του παρέμβαση προεξοφλείται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει την ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη».