Έναν αλγόριθμο που υπολογίζει πόσο πιθανό είναι να πάσχει ένας νέος άνθρωποςαπό καρκίνο του παχέος εντέρου, ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Ο αλγόριθμος βασίζεται στην παρουσία 10 ενδείξεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συμπτώματα και ευρήματα αιματολογικών εξετάσεων, και είναι απόρροια μεγάλης μελέτης σε χιλιάδες πάσχοντες από τις δύο νόσους.

Τα ίδια στοιχεία μπορούν να δείξουν πόσο πιθανό είναι να πάσχει κάποιος και από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Αν και το 95% των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου καταγράφονται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (το 45% μετά τα 75 έτη), τα υπόλοιπα αφορούν πολύ νεότερους ανθρώπους - και η ταχύτητα της διάγνωσης είναι καθοριστική για την έκβασή τους.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι με τη βοήθεια του νέου αλγορίθμου θα βελτιωθεί σημαντικά, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς είτε καθυστερούν να συμβουλευθούν ένα γιατρό για τα συμπτώματά τους είτε δεν παραπέμπονται εγκαίρως για κολονοσκόπηση.

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να διαγιγνώσκεται το 60% των κρουσμάτων όταν βρίσκονται στο στάδιο 3 ή 4 της νόσου, ενώ λιγότερο από το 20% ανιχνεύονται στο στάδιο 1, όταν τα ποσοστά επιβιώσεως είναι πολλαπλάσια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής (BJGP), ο αλγόριθμός τους βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 11.000 πάσχοντες από καρκίνο ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και από σχεδόν 27.000 υγιείς συνομηλίκους τους (όλοι είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών).

Όπως διαπίστωσαν, δέκα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και τη φλεγμονώδη νόσο σε αυτό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από