Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι «για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος». Οπως υπογράμμισε, «η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους τού τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς». Οι πέντε στόχοι που έθεσε, εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, είναι:

1Αρση των εμποδίων που υπάρχουν ακόμη και για τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί και περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

2Αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με έμφαση στην αποπληρωμή των δανείων των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

3Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού δημόσιου χρέους και ρεαλιστική αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.

4 Αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, «ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη», μέσα από επανεξέταση όλων των δημοσίων δαπανών με σκοπό την επαναστόχευσή τους και τελικά τη μείωσή τους.

5 Αντιμετώπιση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας.

Μιλώντας εξάλλου στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επιχείρησε να κλείσει κάθε συζήτηση για τον κίνδυνο επιβολής ενός τέταρτου Μνημονίου, δηλώνοντας ότι «κάθε συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο είναι άστοχη και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη», διότι, όπως εξήγησε, «το τέταρτο Μνημόνιο ούτε προσφέρεται ούτε αντέχεται και ευτυχώς δεν θα χρειαστεί».

Οσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης, ο Δραγασάκης ανέφερε ότι «παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις των δανειστών, παραμένουμε εντός του αρχικού σχεδιασμού». Ετσι, είπε ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει με μια συνολική συμφωνία τον Απρίλιο ή λίγο μετά τη σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Σχετικά με την καθυστέρηση είπε ότι «η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.