Πληθαίνουν συνεχώς οι ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προβεί φέτος στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε ευρώ εδώ και αρκετό διάστημα. Η πιο πρόσφατη ένδειξη είναι ότι από τις αρχές του έτους κυβερνήσεις, εταιρείες και οργανισμοί σπεύδουν να δανειστούν τώρα που το κόστος του χρήματος είναι ακόμη χαμηλό. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας Datalogic τα οποία επικαλούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εκδόσεις ομολόγων έφτασαν ούτε λίγο ούτε πολύ τα 210 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ρεκόρ που έχει καταγραφεί το διάστημα αυτό, αφού το συνολικό ποσό των ομολόγων είναι αυξημένο 11% σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση στις εκδόσεις ομολόγων οφείλεται και στους πολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω των επερχόμενων εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία. Το προηγούμενο ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων είχε καταγραφεί το 2012.

Καθοριστικός παράγων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής από τον Μάριο Ντράγκι είναι η πορεία του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα σχετικά στοιχεία, παρότι η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι αρκετά πιο περίπλοκη από όσο θα ήθελαν ο ίδιος και τα λοιπά μέλη της Τράπεζας. Η άνοδος τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 2% σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Ο Ντράγκι όμως έχει διατυπώσει την επιφύλαξη ότι η αύξηση αυτή μπορεί να είναι πρόσκαιρη λόγω της αύξησης τιμών της ενέργειας και θέλει τώρα να κερδίσει περισσότερο χρόνο. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΚΤ είναι στις 27 Απριλίου, αλλά οι νέες προβλέψεις της Τράπεζας για την πορεία των τιμών δεν αναμένονται πριν από τον Ιούνιο.

Είναι ενδεικτικό ότι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν πως ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,8% τον Μάρτιο. Τα σχετικά επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Eurostat την Παρασκευή.