Αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 7% και καθαρά κέρδη ύψους 32,2 εκατ. ευρώ, πέτυχε η Aegean Airlines μέσα στο 2016.

Με βάση τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για την περσινή χρονιά, το διοικητικό συμβούλιο της Aegean εισηγείται τη διανομή μερίσματος ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η διοίκηση της Aegean, το 2016, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 1,020 δισεκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2015.

H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 7% και έφτασε τους 12,5 εκατ. επιβάτες, με την ανάπτυξη να προέρχεται κυρίως από την αγορά εξωτερικού.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και μισθώσεων διαμορφώθηκε στα 206,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 76,8 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. ευρώ, έναντι 68,4 εκατ. το 2015. Η μείωση, αποδίδεται κυρίως στην υστέρηση που παρουσιάστηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και οι λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 253,2 εκατ. ευρώ, από 236,8 εκατ. ευρώ στις 31Δεκεμβρίου 2015.

Η κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τους 6,7 εκατ. επιβάτες, ενώ αντίστοιχα στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 2% με 5,7 εκατ. επιβάτες.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean, σχολιάζοντας τις περσινές επιδόσεις του Ομίλου Aegean-Olympic Air τόνισε μεταξύ άλλων, ότι: «Το 2016 δραστηριοποιηθήκαμε με 61 αεροσκάφη, συνεχίζοντας την επέκταση του δικτύου μας, φτάνοντας τους 145 προορισμούς συνολικά από τον βασικό μας κόμβο την Αθήνα και από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Διαθέσαμε πάνω από 16 εκατ. θέσεις και επιχειρήσαμε με πάνω από 112 χιλ. πτήσεις, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 1 δισεκ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και καταγράφοντας μεγέθη ιστορικά υψηλά για την ελληνική αερομεταφορά».

Σύμφωνα με τον κ. Γερογιάννη, το ιδιαίτερα αδύναμο σε ζήτηση δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ κατά 11 μονάδες, επηρέασαν αρνητικά τα μεγέθη της χρονιάς, παρά τη θετική απόδοση κατά το τρίτο και εποχικά σημαντικότερο τρίμηνο του έτους.

«Με τις κατάλληλες προσαρμογές στο δίκτυο κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι πληρότητες των πτήσεων αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα στις γραμμές εξωτερικού και συνεχίζουν με θετική εξέλιξη και στις αρχές του 2017», τόνισε ο κ. Γερογιάννης και συμπλήρωσε: «Είναι αναμφισβήτητο όμως, ότι η εποχικότητα και η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ισχυρή, όσο παραμένει αδύναμη η εσωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα αδύναμα αποτελέσματα στις αρχές και στο τέλος του έτους. Το 2017 συνεχίζουμε την αναδιάρθρωση του δικτύου μας με έμφαση στην Αθήνα. Οι αρχικές ενδείξεις για την υψηλή περίοδο διαφαίνονται θετικές, με σημαντική αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από