«Η Ελλάδα δεν θα αντέξει για πολύ στην ευρωζώνη και οι αξιωματούχοι οι οποίοι εργάζονται για την αξιολόγηση θα πρέπει να προετοιμάζονται για μία τέτοια πιθανότητα», τόνισε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σύμφωνα με τον Ζέντερ, η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη δόση του προγράμματος μόνον εάν συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αυτό θα γίνει μόνον εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Ενας ευρωπαϊκός γύρος του παιχνιδιού μόνο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) δεν θα λειτουργήσει», υπογράμμισε.

Τα ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα θα παίξουν μεγάλο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, όπως επεσήμανε ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών, διότι «η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) έχει δώσει μια υπόσχεση παλαιότερα: να γίνει το ευρώ τόσο σταθερό όσο το μάρκο. Αυτό τη διαφοροποιεί και από τους Σοσιαλδημοκράτες».

Ο Ζέντερ άσκησε επίσης σκληρή κριτική κατά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων. «H EKT δημιουργήθηκε ως ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή τράπεζα και όχι ως υποκατάστημα της Goldman Sachs», είπε χαρακτηριστικά.