Σε ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση πέντε ετών καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον 35χρονο Αλβανό που τα Θεοφάνεια του 2016 σκότωσε στην Ορμύλια Χαλκιδικής τη 41χρονη εν διαστάσει σύζυγό του και κατόπιν περιπλανιόταν με τον μικρότερο ανήλικο γιο τους επί 18 ημέρες, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη σύλληψή του.

Το δικαστήριο, έπειτα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκθεση σε κίνδυνο ανηλίκου και παράνομη οπλοχρησία.

«Καταπέλτης» κατά του κατηγορούμενου ήταν η εισαγγελέας της έδρας, Ευαγγελία Καρανίκα. Στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή του δράστη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του περί τέλεσης της ανθρωποκτονίας εν βρασμώ ψυχικής ορμής, ενώ αμφισβήτησε τη μεταμέλεια που δήλωσε ο ίδιος για τις πράξεις του, όπως επίσης τα κενά μνήμης που επικαλέστηκε στην απολογία του.

Επικαλούμενη τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η εισαγγελέας έκανε λόγο για άνθρωπο «με θολό παρελθόν», περιγράφοντάς τον ως «νευρικό» και «εγωιστή», με «δεσποτική συμπεριφορά απέναντι στην οικογένειά του». «Ηθελε να έχει πάντα τον έλεγχο και το δίκιο με το μέρος του. Δεν αποδεχόταν να βρίσκεται στη γωνία» ανέφερε, ενώ διατύπωσε τον προβληματισμό της για τη συμπεριφορά του καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.

«Πρώτη φορά είδα κατηγορούμενο να μη σκύβει το κεφάλι του απέναντι στους συγγενείς του θύματος και να τους υποβάλει ερωτήσεις» είπε, ενώ εξήρε την αξιοπρεπή στάση των συγγενών της θανούσας που δεν τον έψεξαν, ούτε εκδήλωσαν «υπόνοια αυτοδικίας, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να δικαιολογηθεί υπό άλλες συνθήκες».

Απολογούμενος ο 35χρονος, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της 41χρονης και τα παιδιά τους, δηλώνοντας μετανιωμένος για την πράξη του, για την οποία, όπως είπε, νιώθει ντροπή. Ο ίδιος περιέγραψε τα όσα προηγήθηκαν του φόνου και όσα ακολούθησαν, όταν πήρε μαζί του τον 4,5 ετών -τότε- γιο του, Φοίβο, με τον οποίο περιπλανιόταν σαν «αγρίμι» στα όρια του νομού Χαλκιδικής, πριν τον εντοπίσουν, 18 μέρες αργότερα, σε καλύβα κοντά στην Ορμύλια, και τον συλλάβουν οι αστυνομικοί.

Για το μοιραίο απόγευμα είπε ότι προηγήθηκε τηλεφώνημα της πρώην συζύγου του, η οποία του ζήτησε να μην έρθει να πάρει, όπως είχαν συμφωνήσει, τον μικρό Φοίβο. «Στο ίδιο τηλεφώνημα μου είπε ότι κανόνισε με δικηγόρο να μην ξαναδώ τα παιδιά. Μου είπε ‘κανόνισε να φτιάξεις τη ζωή σου’. Νευρίασα, ξέφυγα. Είπα να πάω να το συζητήσω από το σπίτι. Είχα πιει» υποστήριξε.

Από το σημείο αυτό, όπως ισχυρίστηκε, «έσβησε» η μνήμη του, που επανήλθε αργότερα όταν είχε τελέσει ήδη τη δολοφονία, μπροστά στα μάτια του μεγαλύτερου γιου του, του 6,5 ετών, τότε, Ιάσονα.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν το δικαστήριο, που ομόφωνα τον έκρινε ένοχο, καταδικάζοντάς τον.

Την ικανοποίησή τους για τη δικαστική απόφαση εξέφρασαν οι συγγενείς της 41χρονης, τονίζοντας ότι από δω και πέρα η μέριμνά τους είναι τα δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία ζουν με τον παππού και τη γιαγιά τους.

Μετά την ομόφωνη απόφαση τακτικών και λαϊκών δικαστών, ο 35χρονος αλλοδαπός επέστρεψε στις φυλακές.