Τα μάτια όλων των διεθνών «παικτών» της οικονομίας είναι στραμμένα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Οικονομολόγοι και αναλυτές από όλο τον κόσμο λένε ότι θα αποτελέσει έκπληξη εάν η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δεν ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Οι αγορές περιμένουν επίσης ένδειξη για το πόσες ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν φέτος, με τους επενδυτές να αρχίζουν πλέον να πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν συνολικά όχι τρεις, αλλά ακόμη και τέσσερις τέτοιες αυξήσεις.
Κύριος στόχος της Fed είναι να μειωθεί κι άλλο η ανεργία και να επιτευχθεί ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό. Οσο πιο σύντομα πετύχει αυτούς τους στόχους η αμερικανική οικονομία τόσο πιο βαθιά θα πατήσει το γκάζι της αύξησης των επιτοκίων η κεντρική τράπεζα.
Ηδη μάλιστα η οικονομία φαίνεται να έχει πιάσει σχεδόν τους στόχους αυτούς, με το ερώτημα να παραμένει εάν η πορεία αυτή είναι βιώσιμη. Σήμερα η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώνεται επίσημα σε 4,7% και βρίσκεται κάτω από το όριο που προβλέπουν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας για το μέλλον. Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται ήδη στο 1,7%, πολύ κοντά στον στόχο που έχει θέσει η Fed.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νέα άνοδο των επιτοκίων του δολαρίου σήμερα, θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που η τράπεζα θα ανακοινώνει την απόφαση για πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Οι πιθανότητες που δίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές σε έρευνες που έχουν κάνει μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters, για νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου σήμερα ανέρχονται σε 90%.
Ταυτόχρονα η ανοδική πορεία των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού περιπλέκει ακόμη περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει κι αυτός κοντά στο όριο του 2% που θέτει ως στόχο η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φωνές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες - κυρίως από τη Γερμανία - για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από