Τι κάνεις όταν ένας συγγενής σου, ένας στενός συγγενής σου, ο πατέρας σου ας πούμε, έχει αναλάβει ένα μεγάλο κρατικό πόστο; Κι εσύ κάνεις μια δουλειά για την οποία συνδιαλέγεσαι οικονομικά με το Δημόσιο;

Η Ρηνιώ Δραγασάκη, κόρη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, είναι σκηνοθέτρια. Εχει στο ενεργητικό της ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, μαζί με κάποιες διακρίσεις και βραβεία, εντός και εκτός συνόρων. Είναι 37 χρόνων και έχει σπουδάσει κινηματογράφο. Η πορεία της ξεκίνησε στις αρχές του 2000 και έκτοτε κρίνεται ως ανοδική από ειδικούς και σχετικούς με το σινεμά. Ησυχα και αθόρυβα. Παραμένει δε άγνωστη στο ευρύ κοινό. Την ξέρουν στα φεστιβάλ και στους χώρους γύρω από την 7η τέχνη.

Το σινεμά είναι ακριβό σπορ: μια καλή ιδέα, ένα καλό σενάριο, δεν είναι παρά η αφετηρία. Για να γίνει ταινία χρειάζονται χρήματα, λιγότερα ή περισσότερα, ανάλογα με το κόστος της παραγωγής.

Δικαιούται η κόρη του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κρατική επιχορήγηση; Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, πάντως, με απόφασή του, ενέκρινε το ποσό των 132.000 ευρώ για την παραγωγή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της. Στην τελική, η επιτροπή θα κριθεί και όχι η σκηνοθέτρια.

Η Δραγασάκη έχει λάβει χρήματα από το ΕΚΚ και στο παρελθόν, με άλλες κυβερνήσεις (τα ποσά ήταν χαμηλότερα αλλά και τα πρότζεκτ μικρότερα). Καλώς ή κακώς εγκρίθηκαν τα λεφτά; Είναι σκάνδαλο; Αραγε, αν μια άλλη κυβέρνηση είχε δώσει για την ταινία «Η διπλανή μου» (όπως είναι ο τίτλος) ένα ανάλογο ποσό θα είχε πράξει σωστά; Γρίφος.

Δύσκολο πράγμα οι συγγένειες και ακόμα πιο δύσκολο οι συγγένειες στην πολιτική, όταν οι δουλειές μπλέκονται με το Δημόσιο.

Με το δεδομένο της νομιμότητας, απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν είναι εύκολο να δοθεί. Ισως και να μη χρειάζεται καν μια γενικευμένη απάντηση. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ως τέτοια θα ήταν προτιμότερο να κρίνεται.