Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για ανάπτυξη φέτος προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος προσπάθησε να δώσει έναν θετικό τόνο παρουσιάζοντας χθες τον προϋπολογισμό της χώρας ενόψει των διαπραγματεύσεων για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Χάμοντ αύξησε τις προβλέψεις για ανάπτυξη από το 1,4% στο 2% και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 20% στο 19%, όπως είχε υποσχεθεί. Επίσης ανακοίνωσε ότι φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει σε 51,7 δισ. στερλίνες (σχεδόν 63 δισ. δολάρια), από 68,2 δισ. στερλίνες που προέβλεπε στα τέλη του 2016. Επίσης ανέφερε ότι από τον Απρίλιο το κατώτατο ωρομίσθιο θα αυξηθεί στις 7,5 στερλίνες την ώρα. Ο Χάμοντ ανέφερε ακόμη ότι παρά τις αρχικές προβλέψεις τα έσοδα από τον φόρο που έχει επιβληθεί σε αναψυκτικά με ζάχαρη ήταν χαμηλότερα από όσο είχε υπολογιστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες άλλαξαν τη σύνθεση πολλών προϊόντων τους. Αυξημένες αναμένεται ότι θα είναι οι κρατικές δαπάνες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, ανέφερε ακόμη ο ίδιος. Αυξήσεις υποσχέθηκε και στις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανακοίνωσε επίσης μείωση του κρατικού δανεισμού κατά 23,5 δισ. στερλίνες για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με τις ανακοινώσεις για τον προϋπολογισμό η στερλίνα σημείωσε νέα υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς διαμορφώθηκε στα 1,214 δολάρια.

Παρά τις υποσχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης πάντως και τη θετική εικόνα που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, τα νοικοκυριά της χώρας έχουν αρχίσει όλο και περισσότερο να νιώθουν πιέσεις στην τσέπη τους καθώς η αύξηση του πληθωρισμού και η συνεχιζόμενη πτώση της στερλίνας έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε είδη όπως τρόφιμα και καύσιμα.