Στα δρομολόγια του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έχουν προστεθεί τελευταίως συχνές στάσεις στα αμφιθέατρα μεγάλων ολλανδικών πανεπιστημίων. Παρά τον φόρτο εργασίας, το κλείσιμο του Φεβρουαρίου τον βρίσκει να διανύει αρκετά χιλιόμετρα ανά την Ολλανδία για να καλύψει δύο και τρεις ακόμη επισκέψεις καθημερινά σε ανώτατες και ανώτερες σχολές. Ο ολλανδός υπουργός έχει προτάξει τις συνομιλίες του με φοιτητές ως την κύρια μορφή των προεκλογικών του εμφανίσεων ενόψει των εκλογών της 15ης Μαρτίου. Ποντάρει στη στήριξη, που θα μπορούσαν να παράσχουν οι νεαροί Ολλανδοί στον ίδιο, αλλά και στο άλλοτε κραταιό εργατικό κόμμα. Η πολιτική παράταξη, από όπου προέρχεται ο επικεφαλής του Eurogroup, βλέπει εξαιρετικά μικρά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύοντας από δεύτερο να βρεθεί έβδομο κόμμα την επομένη των εκλογών.

Εξέλιξη που κρύβει ένα προσωπικό διακύβευμα για τον Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος δεν κινδυνεύει να χάσει μόνο τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη χώρα του, αλλά και αυτή του προέδρου του Eurogroup στην οποία βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2013. Αναμφίβολα ο ίδιος επιθυμεί και μεθοδεύει με λεπτούς χειρισμούς την παραμονή του στο τιμόνι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, λένε παροικούντες τη Χάγη. Το έχει άλλωστε υπονοήσει στον ολλανδικό Τύπο από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και πιο πρόσφατα ενώπιον του ολλανδικού Κοινοβουλίου. Αν όμως οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και το Εργατικό Κόμμα παίξει μικρό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, ποια θα είναι η τύχη του Ντεϊσελμπλούμ;

Πολιτικοί κύκλοι στη Χάγη εκτιμούν ότι θα παραμείνει ο Ντεϊσελμπλούμ υπουργός Οικονομικών σε μια μεταβατική κυβέρνηση. Εφόσον οι εκλογές κινηθούν στο πλαίσιο των δημοσκοπήσεων, τότε η σύσταση κυβέρνησης θα αποδειχτεί μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση, η οποία δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι. Την εποχή, δηλαδή, που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίζουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός τους. Ο Ολλανδός ετοιμάζει το έδαφος να παραμείνει στην προεδρία του Eurogroup και μετά τις ολλανδικές εκλογές, ακόμη και αν η θητεία του ως υπουργού Οικονομικών λήξει, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ, τις οποίες συστηματικά άρχισε να καλλιεργεί πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, για κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι, κάτι που διαφαίνεται πλέον ως μονόδρομος μετά τη συμφωνία του Eurogroup. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οποιαδήποτε αναταραχή στο ελληνικό ζήτημα θα ενίσχυε τους λαϊκιστές στη δική του χώρα, ενώ θα δυσκόλευε την πρόθεσή του να προωθήσει μια λύση για την παραμονή του στο τιμόνι του Eurogroup.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες προσδιορίζουν ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του Eurogroup εκλέγεται με απλή πλειοψηφία από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά δεν απαιτούν να είναι απαραίτητα υπουργός Οικονομικών. Επιπλέον, στο πλαίσιο περαιτέρω εμβάθυνσης της ζώνης του ευρώ μέχρι το 2025 –θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σε επερχόμενα Eurogroup -, προβλέπεται πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποκλειστικής απασχόλησης.

Η συζήτηση, πάντως, γύρω από μια μακροπρόθεσμη λύση για τη θέση του προέδρου έχει ήδη ξεκινήσει, με τελευταίο δείγμα την πρόταση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί από τη Βιέννη στις 15 Φεβρουαρίου. Η ευρωζώνη χρειάζεται μόνιμη θέση υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ο γάλλος επίτροπος. Την ίδια άποψη είχε εκφράσει στις αρχές Ιανουαρίου ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζίμιρ, προτείνοντας μάλιστα ευθέως να παραμείνει ο Ντεϊσελμπλούμ επικεφαλής του Eurogroup ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών. Πηγές στη Χάγη επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο φαίνεται να χαίρει της στήριξης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια απόφαση που θα εξασφάλιζε παραμονή του Ντεϊσελμπλούμ ενόψει της θερμής φάσης του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία θα απομάκρυνε τον κίνδυνο μη προσήλωσης της ευρωζώνης στη γερμανική γραμμή της αυστηρής λιτότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα σταθερότητα και ηρεμία στο ελληνικό μέτωπο.

Η παραμονή Ντεϊσελμπλούμ ενδεχομένως να ευνοηθεί από τα πολιτικά παζάρια, που θα κυριαρχήσουν γύρω από το μοίρασμα των θέσεων υψηλής επιρροής της ΕΕ μεταξύ των ευρωπαϊκών κομμάτων –της Κεντροδεξιάς, της Κεντροαριστεράς και των Φιλελευθέρων. Ο σοσιαλιστής Ντεϊσελμπλούμ θα μπορούσε να είναι το αντίβαρο στη σκακιέρα επιρροής μεταξύ συντηρητικών και κεντροαριστερών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι μετά και την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς και την εκλογή του Ιταλού Ταγιάνι στο τιμόνι της Ευρωβουλής έχουν δει τη σφαίρα της επιρροής τους να συρρικνώνεται. Αντίθετα, η συντηρητική παράταξη «ελέγχει» σήμερα σημαντικές θέσεις της ΕΕ, κάτι που δεν ευνοεί τον επίδοξο αντικαταστάτη του Ντεϊσελμπλούμ, τον κεντροδεξιό νυν υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Ολλανδού για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup το καλοκαίρι του 2015.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες σε πρόσφατη εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης», ο Ντεϊσελμπλούμ περιέγραψε την επιθυμία του από τη θέση του προέδρου του Eurogroup να ξεκινήσει έναν διάλογο μεταξύ των χωρών της ΕΕ προς την κατεύθυνση μιας περαιτέρω ενσωμάτωσης. Την ίδια φιλοδοξία εκφράζει σε παρόμοιους τόνους στους ολλανδούς φοιτητές, με τους οποίους σπεύδει να συναντηθεί, καθώς στενεύουν τα περιθώρια μέχρι τις 15 Μαρτίου. Αντίθετα, ο χρόνος είναι λιγότερο πιεστικός μέχρι τις αποφάσεις για την προεδρία του Eurogroup το καλοκαίρι και ο νυν πρόεδρος ετοιμάζεται από καιρό να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια ελιγμών για την παραμονή του.