Στην κλίνη του Προκρούστη μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών για να κλείσει η β' αξιολόγηση και της μαύρης τρύπας του ΕΦΚΑ βρίσκονται οι καταβαλλόμενες συντάξεις. Με τους δανειστές να πιέζουν για εφάπαξ περικοπή της προσωπικής διαφοράς και τα έσοδα του ΕΦΚΑ να βουλιάζουν, δυσμενές διαγράφεται το μέλλον για τους σημερινούς συνταξιούχους.
Η νέα 14η περικοπή που συζητά η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας, που αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα οδηγήσει σε συντάξεις ύψους 550 ευρώ. Την ίδια ώρα, τα έσοδα του ελλειμματικού ΕΦΚΑ κάνουν βουτιά, ενώ η ανεργία, η έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι χαμηλοί μισθοί και το δημογραφικό έχουν οδηγήσει σε κραχ το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
«Από 900 ευρώ μεικτά, που είναι η μέση σύνταξη σήμερα, θα πάει στα περίπου 720 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά το ποσό θα είναι στα 550 ευρώ» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης με αφορμή τα όσα ζητούν οι δανειστές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό. «Αν στα 550 ευρώ υπολογίσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, που σε αυτές τις κατηγορίες ο φόρος είναι 50 ευρώ, τότε η μέση σύνταξη υπολογίζεται στα 500 ευρώ» συμπλήρωσε.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Την ίδια ώρα, η επέλαση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας (53% στο σύνολο των νέων προσλήψεων μόνο τον Ιανουάριο του 2017) έχει τίμημα για τα έσοδα που καταλήγουν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, το πρόσθετο έλλειμμα για την κοινωνική ασφάλιση θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ έως το 2020. Ο καθηγητής εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον των συντάξεων στη χώρα, εάν γίνει πράξη η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κρατική στήριξη στο ασφαλιστικό σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 θα υποχωρήσει στα 12 δισ. ευρώ το 2018.
Η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ που ήταν πέρυσι, ακαθάριστα, να υποχωρήσει στα 8.700 ευρώ. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι, τότε υπολογίζεται ότι στο εξής η μέση μηνιαία σύνταξη δεν θα υπερβαίνει τα 550-600 ευρώ τον μήνα. Ο Σάββας Ρομπόλης εξέφρασε τη διαφωνία του και για το στοιχείο που έχει δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ, ότι η δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ. Από τα στοιχεία που παρέθεσε έδειξε ότι η δαπάνη είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ πράγματι στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων, όμως, οφείλεται στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή ανεργία.

Ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Εκτός από τα 13 ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι θεσμοί ζητούν τώρα οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις να φτάσουν στο επίπεδο το οποίο θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους (ο οποίος προβλέπεται να γίνει φέτος) με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει μειώσεις έως 30% σε πάνω από τις μισές σημερινές συντάξεις (πλην ΟΓΑ). Οι συντάξεις που θα πληγούν είναι εκείνες που βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα των 600-700 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξεις. Τη μεγαλύτερη περικοπή θα υποστούν οι συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών που δόθηκαν με σχετικά λίγα χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αν καταργηθούν οριστικά οι προσωπικές διαφορές - όπως ζητούν οι πιστωτές και συμφωνήσει η κυβέρνηση -, οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης θα αγγίζει συνολικά το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας. Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ από το 2010 με τις 13 περικοπές στις συντάξεις που έφθασαν το 60%. Ηδη σύνταξη μικρότερη από το όριο της φτώχειας, που βρίσκεται στα 665 ευρώ, λαμβάνουν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας.

Ο ΕΦΚΑ. Αλλά και ο ελλειμματικός ΕΦΚΑ προκαλεί έντονο πονοκέφαλο για το μέλλον των συντάξεων, αφού εντοπίζονται αποκλίσεις από τους στόχους που έχει θέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τα έσοδα και τις δαπάνες. Κι αυτό γιατί διαπιστώνονται από τους δανειστές σημαντικές αποκλίσεις, που αναπόφευκτα επηρεάζουν τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2018. Ηδη η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος για εισπραξιμότητα κοντά στο 60%, θα δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξης των 450-500 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι εντός του 2016 εισπράχθηκαν από τους μη μισθωτούς εισφορές της τάξης των 2,25 δισ. ευρώ.

Μεγαλώνει η μαύρη τρύπα
Η επέλαση της μερικής απασχόλησης έχει μεγάλο τίμημα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και αν μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στο 7% του ΑΕΠ τότε το πρόσθετο έλλειμμα για το Ασφαλιστικό θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ έως το 2020 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από