Αν ένας ηλικιωμένος κοιμάται πάνω από εννέα ώρες κάθε βράδυ ενδεχομένως αυτό να αποτελεί πρώιμη ένδειξη άνοιας, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νευρολογίας Σούντα Σεσάντρι, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.500 άνδρες, κατά μέσο όρο 72 ετών. Σε διάστημα δέκα ετών περίπου το 10% διαγνώσθηκαν με άνοια.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, όσοι ξαφνικά είχαν αποκτήσει τη συνήθεια να κοιμούνται πολύ, είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να διαγνωσθούν με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν μάλιστα κάποιος έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, τότε ο κίνδυνος άνοιας ήταν εξαπλάσιος.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύπνου-άνοιας είναι ότι, καθώς συσσωρεύεται β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, ο τελευταίος προσπαθεί να απομακρύνει μέσω του παρατεταμένου ύπνου την πρωτεΐνη αυτή που σχηματίζει εγκεφαλικές πλάκες. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η άνοια κουράζει τους ηλικιωμένους και τους προκαλεί υπνηλία, πιθανώς λόγω χημικών αλλαγών που επιφέρει στον εγκέφαλό τους.

Πάντως, πολλοί άνθρωποι με άνοια υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, αλλά συχνά δεν είναι σαφές τι προηγείται: η άνοια ή η διαταραχή του ύπνου.