Στα ισοδύναμα επικεντρώνεται η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup και αρμόδιες πηγές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι θα γίνουν καίρια βήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προχώρησε ακόμη περισσότερο ως προς τον βαθμό αισιοδοξίας εκτιμώντας ότι τον Μάρτιο θα προλάβει η χώρα την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπό την προϋπόθεση ότι τη Δευτέρα θα σταλούν πολιτικά σήματα για την περιγραφή της λύσης.

Το στίγμα δόθηκε βεβαίως και διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποδεχόμενος τον Πιερ Μοσκοβισί στο Μαξίμου σχολίασε πως το μήνυμα είναι «φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα» με την ταυτόχρονη επισήμανση πως «μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Σ’ αυτό το μείγμα εστιάζεται και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η κυβέρνηση προτίθεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, εξασφαλίζοντας ωστόσο αντισταθμιστικές ρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να υποστηρίξει προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως το πακέτο είναι κοινωνικά βιώσιμο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως σε αυτήν την φάση έχει διαμορφωθεί μιας τέτοιας μορφής πλαίσιο συζήτησης με τους δανειστές και υπαινίσσονται ότι σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τόσο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μοσκοβισί όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι δανειστές προτίθενται να δώσουν στην ελληνική πλευρά αυτά που ζητάει στα εργασιακά, δηλαδή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χωρίς να επιμείνουν στην αύξηση των ομαδικών απολύσεων στο 10%, ενώ γίνονται προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι οι υπεραποδόσεις θα κατευθύνονται σε κοινωνικές πολιτικές. Οπως έγινε και τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με τη διαφορά ότι τώρα αυτό θα περιγράφεται στην συνολική συμφωνία με τους θεσμούς. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνεται και η απελευθέρωση ενός δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα διοχετεύεται σε προγράμματα εργασίας χωρίς όμως να υπολογίζεται στο έλλειμμα.

Παράλληλα στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η προτροπή του οικονομικού επιτελείου για μείωση των συντελεστών φορολογίας. «Δεν χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο φορτίο, αλλά περισσότερη ανακούφιση, μία ανακούφιση στην φορολογία και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους» είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μοσκοβισί.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ… Τα δύσκολα πάντως της συμφωνίας σχετίζονται με τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το Μαξίμου επιδιώκει να βρει το κατάλληλο περιτύλιγμα για την ψήφιση τόσο του αφορολόγητου όσο και των περικοπών στο συνταξιοδοτικό. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρχει διατύπωση για μείωση των δαπανών του επί του ποσοστού του ΑΕΠ προκειμένου το ποσό που θα διασφαλιστεί να κατευθυνθεί υπέρ της εργασίας. Η ίδια γραμμή πληροφόρησης επισημαίνει ότι οι περικοπές στο συνταξιοδοτικό θα ισχύσουν μετά το 2021, ενώ οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι οι όποιες μειώσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στις παλαιές συντάξεις. Ολα αυτά μένει να αποδειχθούν στην πράξη.

Η κυβέρνηση απέφυγε χθες να μιλήσει διεξοδικά για τις συναντήσεις Μοσκοβισί με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυβερνητικές πηγές περιορίζονταν απλώς να αναφέρουν ότι «ο επίτροπος μάς είπε αυτά που περιμέναμε να ακούσουμε».

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Επί της ουσίας και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων περιέγραψε αυτό που υπαινίσσεται η κυβέρνηση, ότι δηλαδή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μία ισορροπία στη διαπραγμάτευση. «Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής ισορροπίας που είναι επιτεύξιμη και των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν ώστε να βρούμε μέτρα επ’ ωφελεία των ανέργων. Θέλουμε να έχουμε στις τάξεις μας μία Ελλάδα με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη, στην καρδιά της ευρωζώνης» είπε.

Κατά τ’ άλλα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μέσα από παρεμβάσεις τους εκπέμπουν ένα θετικό κλίμα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ο Νίκος Παππάς από τη Μεσσηνία είπε ότι «στο Eurogroup της Δευτέρας ίσως έχουμε ένα σημαντικό βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Περισσότερη λιτότητα δεν πρόκειται να υπάρξει». Επίσης ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι το QE δεν χάνεται, απλώς ίσως αναβληθεί για λίγο.