«Εξι και ξερός» ήταν ο τίτλος της συλλογικής εφημερίδας «Δικέφαλος» πριν από πολλάααα χρόνια, όταν η ΑΕΚ είχε νικήσει 6-1 τον Ολυμπιακό σε αγώνα Κυπέλλου και τον είχε διασύρει. Από τότε έχουν γράψει ιστορία 6άρες εμβληματικές, αλλά με την ΑΕΚ ηττημένη και ταπεινωμένη. Θυμηθείτε: το 6-0 στο Καραϊσκάκη τέτοιες μέρες του ’81 (8 Φεβρουαρίου – Θύρα 7), σε ένα ματς που αντί για πανηγυρισμούς «άκουσε» θρήνους. Τον παγερό Γενάρη του 2001 μια 6άρα διώχνει τον Παθιακάκη από τον πάγκο της ΑΕΚ. Το 2011 ο Τζιμπούρ δεν πανηγυρίζει τα δύο γκολ στο 6-0, αφού μόλις έχει ντυθεί Ερυθρόλευκος.

Η ΑΕΚ έχει αρχίσει να γεύεται ξανά μεγάλα σκορ όπως το 6-0 από εκεί που η νίκη με 1-0 στο ’90 ήταν γιορτή για τους Κιτρινόμαυρους. Την Τετάρτη ο Λεβαδειακός παραδόθηκε στην καταιγιστική ευκολία των παικτών της ομάδας του Χιμένεθ, πλέον, και χθες η Βέροια! Κάτι άλλαξε σίγουρα, όμως αυτό που άλλαξε ήρθε κάπως αργά για την υπόθεση πρωτάθλημα. Το τρένο πέρασε, έφυγε και αν στο ντέρμπι της μεθεπόμενης εβδομάδας η ΑΕΚ νικήσει, απλά θα πανηγυρίσει μια νίκη επί του Ολυμπιακού. Αυτά συμβαίνουν όταν χάνεται πολύτιμος χρόνος σε προχειρότητες και δόλιες ή άδολες αστοχίες. Εξι μεν, ξερή η ΑΕΚ δε· ξερή και καμένη, χτυπημένη από χιονιάδες κι από άπονες εξουσίες. Εξι γκολ, αλλά 19 βαθμούς μακριά από την κορυφή, άρα 6 παρά 19.

Ο ΠΑΟΚ καλπάζει, φτερουγίζει πιο σωστά, Δικέφαλος γαρ, αλλά και γι’ αυτόν το τρένο έχει περάσει. Δείχνει δυναμική, παρουσιάζει βελτίωση, που λένε για τους μαθητές, αλλά έχει μείνει από απουσίες. Κι όοολοι αυτοί που στάθηκαν στην αφετηρία δηλώνοντας έτοιμοι να συναγωνιστούν τον Μπολτ, τον Ολυμπιακό συγγνώμη, είδαν την πλάτη του να χάνεται προς το νήμα. Ξεχασμένες αποσκευές, έξω από σταθμούς και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Οι ομάδες που έβλεπαν το τρένο να περνά…

Δίδαγμα; Αν δεν φροντίσεις να είσαι στην ώρα σου στην αποβάθρα, το τρένο φεύγει. Κι αν πάρεις το επόμενο, σε λάθος τρένο έχεις επιβιβαστεί και σε όποιον σταθμό και να κατέβεις μεγαλώνεις το λάθος σου. Αντε και πήρες Κύπελλο ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ, τι έκανες; Τίποτα! Τον τίτλο θέλατε και τον χάσατε. Κι όταν από τον Δεκέμβριο λες «του χρόνου» και εννοείς σε δυο χρόνια, τότε κλάψε για τα χαμένα όνειρα που γίναν εφιάλτες.

Και για να κλείσουμε: αν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ προσφέρουν κάποια χαμόγελα στους φίλους τους, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα ηχηρά γέλια στους εχθρούς του.