Μέχρι το τέλος του έτους η Airbus ελπίζει να έχει αρχίσει τις δοκιμές αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος για την αποσυμφόρηση των δρόμων στις πόλεις, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τομ Εντερς.

Η Airbus δημιούργησε πέρυσι νέα μονάδα με την ονομασία Urban Air Mobility, η οποία εστιάζεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών μεταφορικών μέσων για το αστικό περιβάλλον. Η ιδέα είναι ότι οι πελάτες θα μπορούν να μισθώνουν αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα καλώντας τα μέσω εφαρμογής στο κινητό.

«Πριν από 100 χρόνια οι αστικές μεταφορές έγιναν υπόγειες, τώρα έχουν την τεχνολογική δυνατότητα να γίνουν ιπτάμενες» δήλωσε ο Εντερς μιλώντας στο συνέδριο τεχνολογίας DLD στο Μόναχο.

Εως το τέλος του έτους, είπε, η Airbus θα είναι σε θέση να αρχίσει δοκιμές μονοθέσιου πρωτότυπου.

«Είμαστε σε φάση πειραματισμού, παίρνουμε όμως στα σοβαρά το ζήτημα» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Υποστήριξε ότι τα ιπτάμενα οχήματα θα μειώσουν τα κόστη για τις υποδομές μεταφορών. «Οταν πετάς, δεν χρειάζεται να ρίχνεις δισεκατομμύρια σε τσιμεντένιες γέφυρες και δρόμους» τόνισε.

Επισήμανε ακόμα ότι η Airbus, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμπορικών ελικοπτέρων, θέλει να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες όπως η αυτόνομη οδήγηση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Δεν διευκρίνισε, πάντως, πόσα κεφάλαια έχει επενδύσει ήδη η εταιρεία προς αυτήν την κατεύθυνση.