Χαμηλούς τόνους κρατά το Μαξίμου μετά τη νέα παρέμβαση Σόιμπλε, τονίζοντας ότι δεν διαπιστώνει κάποιο καινούργιο στοιχείο στις αναφορές του για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, διαβάζοντας προσεκτικά και τις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «απειλεί» με αναθεώρηση του τρίτου Μνημονίου ακριβώς για να οδηγήσει το ΔΝΤ στην απόφαση να μην αποχωρήσει και επιπλέον για να εξωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει στις προτάσεις του Ταμείου φοβούμενη τις συνέπειες μιας τροποποιημένης συμφωνίας.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ωστόσο πως ακόμη και αν συνέβαινε αυτό, τότε «πρώτος ο Σόιμπλε θα γνώριζε ότι ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν έχει το ίδιο μείγμα αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής με αυτό που επιβάλλει το ΔΝΤ». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση στέκεται στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, συγκρατεί τη διαπίστωση και του ίδιου του γερμανού αξιωματούχου πως η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά προβλήματα χωρίς τη συνδρομή του ΔΝΤ και επιπλέον κρατάει την παρέμβαση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που αναγνωρίζει με τη σειρά του ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα χειρισμού αυτών των θεμάτων χωρίς να έχει την ανάγκη του Ταμείου.

Την ίδια ώρα κύκλοι που βρίσκονται κοντά στο Μαξίμου σχολιάζουν ότι αν μπει κανείς στην ουσία των όσων λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «παρωχημένο» ή ζητώντας την τροποποίησή του σε περίπτωση μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ, πουθενά από τη συμφωνία του 2015 δεν προκύπτει τέτοια πιθανότητα. Το πρόγραμμα υλοποιείται και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες, τονίζοντας πως δεν προβλέπεται κάποια υποσημείωση ή αστερίσκος που να αναφέρει ότι εάν δεν συνεισφέρει οικονομικά το Ταμείο, αυτό ακυρώνεται ή αναθεωρείται. Προσθέτουν ότι είναι θέμα του ίδιου του Σόιμπλε να διευκρινίσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο για ποιους λόγους δεν θα συμμετάσχει (εάν συμβεί αυτό) το ΔΝΤ και να εξηγήσει γιατί ο ίδιος δεσμεύτηκε ενώπιον των μελών του για την παρουσία του Ταμείου.