Διασχίζοντας βράδυ Σαββάτου την πόλη του Μαραθώνα, στον κεντρικό δρόμο, νεαροί είχαν ανάψει πυρσούς και πανηγύριζαν. «Ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος με τον Πλατανιά, ενώ νικούσε 2-0» ήταν η απάντηση στην ερώτηση «Τι γιορτάζουμε;».

Τι θλιβερό: χθες έγινε ένα ντέρμπι που στο παρελθόν θα προκαλούσε πλήθος συζητήσεων, θα ήγειρε πάθη και εντάσεις, θα «δημιουργούσε» πρωτοσέλιδα με τίτλους επικούς· στο παρελθόν! Γιατί χθες, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ πρόσφεραν θέαμα υπό του μηδενός. Το τελικό 0-0 ήταν πολύ περισσότερο από την πραγματικότητα!

Το γεγονός που απασχόλησε τους ποδοσφαιρόφιλους ήταν η ισοπαλία του Ολυμπιακού στα Χανιά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ουδείς ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός του Ερυθρόλευκου. Είτε αρνητικά είτε θετικά. Νικάει ο Ολυμπιακός; Είναι είδηση για τον τρόπο που νίκησε κυρίως από τους πολέμιούς του. Αναζητούνται τα λάθη των διαιτητών, διυλίζονται τα λάθη των αντιπάλων και εκδίδεται πόρισμα: με γκολ οφσάιντ! Με πέναλτι πέτσινο. Η Εγκληματική Οργάνωση ξαναχτύπησε!

Χάνει βαθμούς ο Ολυμπιακός; Οι ίδιοι πολέμιοι επιχαίρουν: γκρεμίστηκε η Εγκληματική Οργάνωση. Τέλος εποχής!

Και όλα αυτά ενώ ο τίτλος ουσιαστικά έχει κριθεί, όχι γιατί ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος όλων, αλλά γιατί «όλοι» είναι ασύγκριτα χειρότεροι από τον Ολυμπιακό.

Οι νεαροί του Μαραθώνα πανηγύριζαν μια άνευ αντικρίσματος ισοπαλία, γιατί σ’ αυτή την ισοπαλία είχε υποχρεωθεί ο «μισητός» αντίπαλος. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, που ατυχώς η μοίρα τούς οδήγησε χθες το απόγευμα στην ιστορική Λεωφόρο, περισσότερο συζήτησαν για την ισοπαλία του «μισητού αντιπάλου» παρά για το δικό τους συνονθύλευμα.

Η Ιστορία αγαπάει τις ήττες και τις συντριβές κατά πολύ των επιτυχιών. Το Βατερλώ, για παράδειγμα, συνοδεύει έως σήμερα τον Ναπολέοντα και ουδείς θυμάται το Αούστερλιτς. Οι Θερμοπύλες, επίσης, κατέχουν θέση πιο υψηλή (λόγω συμβολισμού;) στην Ιστορία από τις Πλαταιές και τον Μαραθώνα. Και όλοι οι αντιμαχόμενοι τον Ολυμπιακό μια επική ήττα του περιμένουν για να βγουν στους δρόμους της πόλης τους.

Στο μεταξύ, οι Ερυθρόλευκοι, με αέρα διψήφιου αριθμού διαφορά στη βαθμολογία από τον δεύτερο, αδιαφορούν για τα εν Ελλάδι τεκταινόμενα, ενισχύονται για τις ευρωπαϊκές μάχες του επόμενου μήνα και προσβλέπουν κάποτε να υψώσουν ένα πιο λαμπερό τρόπαιο από εκείνο που θυμίζει διαστημόπλοιο κάθε τέλος της άνοιξης.

Για την ώρα, η ΑΕΚ προσπάθησε να νικήσει τον Παναθηναϊκό, που κι εκείνος προσπάθησε να νικήσει την ΑΕΚ, αλλά και οι δυο, δίχως να προσπαθήσουν διόλου, κατάφεραν να αναδείξουν και χθες πρωταθλήτρια την ομάδα του Πειραιά. Ποιος ασχολείται με το ντέρμπι;