Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του αποψινού (17.00, NS3) νοκ άουτ ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο Nick Galis Hall, ο νικητής του οποίου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του δευτεριάτικου ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (19.00, NS2, ΣΕΦ) στον 42ο τελικό της διοργάνωσης (στις 19 Φεβρουαρίου), ο γηπεδούχος Αρης και η φιλοξενούμενη ΑΕΚ υποστηρίζουν τη σαιξπηρική ρήση που ορίζει ως φιλοδοξία τη λαχτάρα τους να πάρουν τη θέση των ισχυρών. Για να το κατορθώσουν βέβαια αυτό κάποια στιγμή στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον, πρέπει η μία ομάδα να εξοντώσει την άλλη και εν συνεχεία να ξεπεράσει τον εαυτό της απέναντι σε μια εκ των κορυφαίων δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αρης (οκτώ τρόπαια) θυμάται τουλάχιστον τι εστί τελικός, αλλά σε αμφότερες τις συναντήσεις με τον πολυνίκη του θεσμού Παναθηναϊκό (17 τρόπαια) στην Κρήτη, οι Θεσσαλονικείς κυριεύτηκαν από απογοήτευση: στο Λίντο το 2005 σκορ 72-68 και στα Δύο Αοράκια το 2014 σκορ 90-53. Η ΑΕΚ (τρία τρόπαια) η οποία περιπλανήθηκε επί τρία χρόνια στα εθνικά πρωταθλήματα (δύο σεζόν στην Α2 και μία στη Β’ Εθνική), τελευταία φορά συμμετείχε σε τελικό εγχώριας διοργάνωσης τη σεζόν 2004-05 –ίσως την τελευταία χρονιά, που υπήρξε άκρως ανταγωνιστική –χάνοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας (με σκορ 3-1 στα πλέι οφ) από τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Σε επίπεδο Κυπέλλου Ελλάδας, η Ενωση είχε πανηγυρίσει δύο κατακτήσεις στις αρχές του Millennium (2000 και 2001) με προπονητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς απέναντι στο Τριφύλλι.
Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι η συντριβή (81-61) του Αρη από την ΑΕΚ τη 13η αγωνιστική της Α1 στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων το περασμένο Σάββατο δεν θα επηρεάσει τη σημερινή σύγκρουση στο Κύπελλο Ελλάδας. Ενδεχομένως, μάλιστα, να οπλίσει με κίνητρο την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, η οποία έχει «ανοίξει παρτίδες» με την Ενωση μετά και την επεισοδιακή σειρά των περυσινών πλέι οφ του πρωταθλήματος, στην οποία είχε επικρατήσει η ΑΕΚ παρά το μειονέκτημα έδρας κατακτώντας την τρίτη θέση πίσω από τους Aιωνίους, άρα και τον τίτλο στο επονομαζόμενο «Πρωτάθλημα των Δώδεκα».

Και η ΑΕΚ όμως ανεβαίνει με φιλοδοξία στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο ημιτελικός δεν εξασφαλίζει μόνο την πρόκριση στον τελικό, αλλά επιβεβαιώνει και τη θέση στην οποία αμφότερες οι ομάδες θέλουν να καθιερωθούν στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η ΑΕΚ μάλιστα θα εμφανιστεί ενισχυμένη, καθώς προ ημερών απέκτησε τον Αμερικανό ιρλανδικής καταγωγής Ντόνι ΜακΓκραθ, ο οποίος στο ίδιο γήπεδο αλλά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ είχε καταγράψει μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις του στη σπουδαία νίκη 63-72 στις 24/11/2012 επί του Αρη. Αντιθέτως, ο Αρης θα επιχειρήσει να επουλώσει εκ των έσω το πρόβλημα δημιουργίας που τον ταλαιπωρεί από την αρχή της σεζόν, αλλά θα έχει τη δύναμη της καυτής έδρας του.