Θα πάει ή δεν θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας στη Γενεύη; «Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Οπότε θα δούμε» απάντησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε γι’ αυτή την πιθανότητα βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτά τη μετάβασή του στην πόλη της Ελβετίας από την εξέλιξη των συνομιλιών και τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης, ασφαλώς και από τη συμμετοχή ή μη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Αυτά είπε αργότερα στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώθηκε ενδελεχώς για Κυπριακό και δεύτερη αξιολόγηση, αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων και στους Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ, με τους οποίους συνομίλησε προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξή τους σε ένα θέμα όπως το Κυπριακό, που αφορά κατά μείζονα λόγο την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν στατική για το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την κριτική για την τύχη των προσφύγων της Μόριας που υφίστανται τις συνέπειες της βαρυχειμωνιάς, αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και ζήτησε να αποσταλεί άμεσα στη Λέσβο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού πλήρως εξοπλισμένο, στο οποίο θα φιλοξενηθούν πλέον όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε προσωπική ενημέρωση για την υπόθεση της Novartis συγκαλώντας στο Μαξίμου σύσκεψη για τη διαφθορά με τη συμμετοχή των υπουργών και αναπληρωτών Δικαιοσύνης και Υγείας, του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα κατά της Διαφθοράς. Η κατεύθυνση της συγκυβέρνησης είναι πως «όλα πρέπει να έρθουν στο φως» και η εκτίμησή της είναι πως εφόσον η Εισαγγελέας Διαφθοράς που έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο φάκελο σκοντάψει σε πολιτικά πρόσωπα, τότε λογικά αυτός θα διαβιβαστεί στη Βουλή.

Αλλωστε, χθες ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου διέταξε και νέα έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και υψηλόβαθμα στελέχη της, ενώ έρευνα για την ίδια υπόθεση διενεργείται και από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Οπως έγινε γνωστό, η εντολή συνολικού φορολογικού ελέγχου δόθηκε στον επίκουρο Οικονομικό Εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας.

ΩΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες τονίστηκε η σημασία που έχει για την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές σχέσεις η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης όπως και ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν αργότερα πως ο Πρωθυπουργός στις επαφές του ζήτησε να αναδειχθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια σαφής θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Τα δύο θέματα στα οποία επιμένει άλλωστε η Αθήνα.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από Μέρκελ και Ολάντ να στείλουν μήνυμα στην Αγκυρα, δηλαδή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κατά τα άλλα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να παραμείνουν σε σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την περίοδο διεξαγωγής της πολυμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

Το ίδιο άλλωστε συμφώνησε ο Πρωθυπουργός και κατά το πρόσφατο τηλεφώνημά του με τον Ερντογάν, από την παρουσία του οποίου στη Διάσκεψη της Γενεύης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. Για τη στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και τις συνομιλίες για το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αξιολόγησε, κατά τη συνομιλία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός τη συναντίληψη που διαπίστωσε εκ μέρους των αρχηγών των άλλων πολιτικών δυνάμεων επί των πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα (εγγυήτριες δυνάμεις) και στρατούς κατοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει πλέον, πέραν της δημιουργίας ισχυρής εθνικής γραμμής, και στη συγκρότηση κοινής ευρωπαϊκής γραμμής, θέμα που συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Μέρκελ και Ολάντ. Ωστόσο, το Μαξίμου πιστεύει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές θέσεις αλλά και από την άλλη πλευρά, δηλαδή τη στάση της Τουρκίας.

n Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες στις επιθέσεις των κομμάτων για τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων έπειτα από μήνυση του Πάνου Καμμένου αποποιούμενος τις κατηγορίες περί χειραγώγησης των ΜΜΕ και παρεμβάσεων προς τη Δικαιοσύνη. Σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου τονίζεται ότι η μήνυση έγινε έπειτα από προσπάθεια συσχέτισης του ανήλικου παιδιού του Καμμένου σε ραδιοφωνική εκπομπή με την ένοπλη βία.