Παρά και την άμεση παρέμβαση της Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν δεν συναίνεσε σε συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό. Και το βάρος των προσπαθειών μετατοπίστηκε στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Τσαβούσογλου, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Ακόμα και η απευθείας τηλεφωνική παρέμβαση του αμερικανού προέδρου δεν έκαμψε τον Ερντογάν, που σήμερα θα δει τον τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη και τους επιτελείς του για τελικές οδηγίες πριν από τη Γενεύη.

Κι αυτό ενώ κορυφώνεται σε όλα τα επίπεδα οργασμός παρασκηνιακών διεργασιών. Με τις ΗΠΑ να διαμηνύουν ευθέως την «έντονη επιθυμία» για αποφασιστικά βήματα «προκειμένου να προσεγγισθεί επιθυμητός ιστορικός συμβιβασμός». Το μήνυμα διαβιβάστηκε προς τις τρεις πρωτεύουσες, ενώ σημειώνονται παράλληλες ενέργειες προς Αγκυρα και Αθήνα από υψηλά συμμαχικά κέντρα. Τα οποία διατυπώνουν έντονες ανησυχίες για τα συνακόλουθα ενός νέου αδιεξόδου, σε ό,τι αφορά τη συνοχή της στις κρίσιμες περιοχές όπου ανελίσσονται συνθήκες αποσταθεροποίησης. Είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνει άμεσα η Συμμαχία για προαγωγή των διεργασιών. Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη συμβιβαστικής λύσεως, που δεν θα επιτείνει τις συγκρουσιακές τάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ταυτόχρονα προάγεται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών νέο συμβιβαστικό πλαίσιο σχετικά με το κομβικό θέμα των Εγγυήσεων και της ασφάλειας, σε μια ύστατη απόπειρα ν’ αποσοβηθεί ναυάγιο. Και προς την ίδια κατεύθυνση κινείται ο βρετανικός παράγοντας. Αφενός διά του υφυπουργού Εξωτερικών σερ Αλεξ Ντάνκαν. Και αφετέρου με τηλεφωνικές επικοινωνίες της ίδιας της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι. Το Λονδίνο μάλιστα επανέφερε προς τις δύο πλευρές πρόταση εκχωρήσεως μεγάλου μέρους των εδαφών των «κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων» προκειμένου να διευκολυνθεί συμβιβασμός σε ό,τι αφορά το εδαφικό.

Αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη με τον Ακιντζί, με προοπτική ν’ αποτυπωθούν σε χάρτες οι τελικές θέσεις των δύο πλευρών. Και από αυτούς θα κριθεί ουσιαστικά η τύχη της Διασκέψεως κι επομένως η προοπτική επιλύσεως.