Στα χρόνια της κρίσης και κατ’ επέκταση της κυριαρχίας του λαϊκισμού, ο προοδευτικός χώρος «έβγαλε» δύο εμβληματικά πρόσωπα. Τον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Μπουτάρη. Ηταν οι μόνοι που έκαναν πολλούς από εμάς να πιστέψουμε ότι μπορεί και να υπάρχει ελπίδα σε αυτή τη χώρα. Και αυτό γιατί δύο κανονικοί άνθρωποι, κοσμοπολίτες, με βασικό στοιχείο τον ορθό λόγο, κατάφεραν με τις διαδοχικές νίκες τους να σπάσουν το φαύλο κατεστημένο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δεν είναι παράδοξο, λοιπόν, που αμφότεροι αποτελούν κόκκινο πανί για τις πάσης φύσεως δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. Δεξιές και αριστερές.

Αποκορύφωμα η ισοπεδωτική κριτική που δέχεται ο δήμαρχος Αθηναίων με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη ρόδα στο Σύνταγμα. Αναμφίβολα, πρόκειται για αστοχία του Καμίνη και των συνεργατών του, άλλωστε εις εξ αυτών παραιτήθηκε. Ομως, από τη ρόδα θα κριθεί ο Καμίνης; Αυτό είναι το πρόβλημά μας και εν προκειμένω της Αθήνας; Ιδίως όταν μιλάμε για έναν δήμαρχο που:

– Το λογιστικό έλλειμμα 50 εκατ. που παρέλαβε το 2010 έχει γίνει λογιστικό πλεόνασμα 23,5 εκατ. το 2015.

– Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του φαίνεταιonlineστο Διαδίκτυο.

– Εχει μειώσει τα οικιακά δημοτικά τέλη 6% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πάνω από 10% τα επαγγελματικά.

– Εστειλε στη Δικαιοσύνη τις (αμαρτωλές) υποθέσεις του Αθήνα 9,84 και της Τεχνόπολης.

– Από τις κοινωνικές δομές του δήμου ενισχύονται καθημερινά 26.000 άνθρωποι (10.000 οικογένειες εκ των οποίων 5.500 παιδιά).

– Δημιούργησε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα δύο Κοινωνικές Πολυκατοικίες, ένα Κοινωνικό Πλυντήριο και ένα σημαντικό Κέντρο Εξεύρεσης Εργασίας.

– Κατάφερε το 2015 να σημειώσει η Αθήνα ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών με 4,2 εκατ. τουρίστες. Μάλιστα η Αθήνα ανέβηκε 20 θέσεις παγκοσμίως στον συνεδριακό τουρισμό.

– Παρέλαβε το κτίριο της Βίλας Αμαλίας από την πολυετή κατάληψη και το έκανε μέσα σε τρία χρόνια σχολείο.

– Πήρε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, επίσης από κατάληψη, και τη μετατρέπει σε χώρο κοινωνικής καινοτομίας ζωντανεύοντας και πάλι τη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη.

Τα προαναφερθέντα είναι ενδεικτικά των όσων έχει κάνει ο Καμίνης αυτά τα έξι χρόνια. Και επειδή βλέπουμε ότι η κριτική που δέχεται είναι κυρίως από τα «αριστερά του», να υπενθυμιστεί ότι ακριβώς έναν χρόνο πριν κορυφωθεί η κρίση με το Προσφυγικό, ήταν εκείνος που παραχώρησε τον Ελαιώνα για να δημιουργηθεί η δομή φιλοξενίας που σήμερα έχει 2.200 πρόσφυγες. Παράλληλα προχώρησε τον θεσμό της προσωρινής στέγης σε 280 διαμερίσματα για 1.350 ανθρώπους. Επιπλέον, παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Να συνεννοηθούμε. Ο Γιώργος Καμίνης χαλάει πολλών τη σούπα. Διότι έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό πρότυπο πολιτικού. Που αντιμετωπίζει, ως γνήσιο τέκνο της ανανεωτικής Αριστεράς, τα πράγματα με θεσμικό τρόπο, χωρίς φανφάρες και πολλά λόγια. Αναζητώντας λύσεις και προτάσεις. Για αυτό κάνει και λάθη!

Ομως, για να θυμηθώ τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, δεν θα αλλάξω γνώμη για μια κωλορόδα.