Μεγάλο ωφέλιμο φορτίο, πολλαπλές εκδόσεις αμαξωμάτων, πλειάδα συστήματα υποβοήθησης – που ενισχύουν την οδική ασφάλεια – και αποδοτικές εκδόσεις κινητήρων προσφέρει το νέο VW Crafter, το μεσαίο βαν της γερμανικής φίρμας που αναμένεται να δούμε και στην χώρα μας το 2017. Το μεγάλο του ατού είναι η ευρεία «παλέτα» εκδόσεων που αφορά τον χώρο φόρτωσης. Θα προσφέρεται σε εκδόσεις με μικτό βάρος από 3 έως και 4 τόνους – για τις προσθιοκίνητες εκδόσεις ενώ οι εκδόσεις με κίνησης στους πίσω τροχούς έχουν μεικτό βάρος από 3,5 – 5,5 τόνους, που πρακτικά μπορούν να υποστηρίζουν έως και έξι ευρωπαλέτες. Ο μέγιστος όγκος φόρτωσης είναι στα 18,4 κυβικά μέτρα.

Κινητήρες ντίζελ με μονό ή διπλό τούρμπο

Το νέο Crafter κινείται από τον 2.0λιτρο ντίζελ – 1.968 κ.εκ. – και προσφέρεται σε δύο εκδόσεις που αποδίδουν ισχύ 102 ή 140 ίππων και μέγιστη ροπή 300 ή 340 Nm αντίστοιχα. Η έκδοση BiTurbo TDI – με διπλό τούρμπο – αποδίδει ισχύ 177 ίππων και μέγιστη ροπή 410 Nm από τις 1.500 σ.α.λ. Όπως αναφέρουν οι μηχανικοί της φίρμας, τα νέα μηχανικά σύνολα εμφανίζουν μείωση της κατανάλωσης καυσίμου του κατά 1λτ./100χλμ, με την κατανάλωση του να περιορίζεται στα 6,8λτ./100χλμ. ενώ σύστημα Stop/Start έχει επιφέρει μείωση κατά 15%.Το νέο Crafter θα είναι προσθιοκίνητο αρχικά ενώ από το καλοκαίρι του 2017 θα λανσαριστούν τόσο οι πισωκίνητες εκδόσεις του όσο και οι εκδόσεις «4MOTION».

Η βασική έκδοση θα είναι με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων με έξι σχέσεων ενώ, θα διατίθεται και το νέο αυτόματο κιβώτιο με 8 σχέσεις.

Με πλειάδα συστημάτων που θωρακίζουν την ασφάλεια

Το νέο Crafter θα διαθέτει πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως τα συστήματα Driver Alert, Lane Assist, Park Assist και Trailer Assist. Το Drive Alert είναι το σύστηµα που προειδοποιεί τον οδηγό, όταν αναγνωρίζει τυχόν σηµάδια κούρασης του, και του προτείνει να κάνει στάση. Τα Park Assist και Trailer Assist είναι ιδιαίτερα χρηστικά για τις καθημερινές διαδρομές των μεταφορέων. Το Park Assist μπορεί να ανιχνεύσει τον κατάλληλο χώρο στάθμευσης ενώ δεύτερο, παρκάρει σχεδόν μόνο του το όχημα με κάποιο trailer σε οπισθοπορεία.

Επίσης, θα διαθέτει το σύστημα Lane Assist που φροντίζει να διατηρεί σε σταθερή πορεία (ως έναν βαθμό) το όχημα μεταξύ των διαγραμμίσεων του οδοστρώματος επεμβαίνοντας με «διορθώσεις» στο σύστημα διεύθυνσης.