Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας μπορεί να έμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι το τελευταίο έτος που υπολογίζονται με αυτόν τον τρόπο, μιας και θα υπάρξουν από την επόμενη χρονιά ριζικές αλλαγές, τόσο για τα παλιά όσο και τα καινούργια αυτοκίνητα. Έτσι, για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως την 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα αυτών. Όμως, για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, τα τέλη υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο). Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος.

Που τυπώνετε τα τέλη κυκλοφορίας

Και φέτος τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αποσταλούν με το ταχυδρομείο, αλλά θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να τα τυπώσουν μέσω της εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών, του Taxisnet. Η διαδικασία εκτύπωσης των τελών κυκλοφορίας είναι αρκετά εύκολη: Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να εκτυπώσουν το έντυπο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους, μέσα από την εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αφού εκτυπώσετε το έντυπο, μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω ίντερνετ. Θυμίζουμε πως η πληρωμή πρέπει να γίνει εφάπαξ μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ( εκτός και αν δοθεί, όπως κάθε χρόνο, μια ολιγοήμερη παράταση). Όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών κυκλοφορίας. Αν για παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορίας για ένα αυτοκίνητο είναι 240 ευρώ, τότε, στην περίπτωση που δεν πληρωθούν έως και την προβλεπόμενη ημερομηνία, τότε ο ιδιοκτήτης του – εφόσον περάσει η ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής – θα καταβάλλει συνολικά 480 ευρώ.

Οι διαδικασίες για την παράδοση των πινακίδων

Χιλιάδες θα είναι και φέτος οι ιδιοκτήτες ΙΧ που θα προτιμήσουν να παραδώσουν τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους, ώστε να αποφύγουν τα τέλη κυκλοφορίας. Η κατάθεση των πινακίδων πραγματοποιείται στις αρμόδιες ΔΟΥ. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι , από τη στιγμή που θα γίνει παράδοση των πινακίδων κυκλοφορίας, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, διαφορετικά, το πρόστιμο είναι αρκετά βαρύ. Η δήλωση ακινησίας, η άδεια κυκλοφορίας, οι πινακίδες, αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αντίγραφο του εντύπο Ε9 (που αποδεικνύεται ότι υπάρχει χώρος στάθμευσης) , η απόδειξη πληρωμής των τελών του προηγούμενου έτους, είναι τα έγγραφα που απαιτούνται για να παραδώσουν τις πινακίδες τους οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Σε περίπτωση που δοθεί παράταση για την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας 2017 τότε αντίστοιχα παρατείνεται και ο χρόνος κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας μέχρι την εκπνοή της καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας. Έτσι, η παράδοση πινακίδων θα πρέπει να γίνει από τους ενδιαφερόμενους έως τις 30 Δεκεμβρίου, όπως αν δοθεί παράταση για την καταβολή των τελών έως τις 5 Ιανουαρίου 2017, τότε δίνεται παράταση και στην κατάθεση πινακίδων.

Ποια μοντέλα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας

Το 2017 θα συνεχίζουν να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας όσα μοντέλα εκπέμπουν ρύπους CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) κάτω από τα 90 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Ως επί το πλείστον αφορά μοντέλα πετρελαιοκίνητης τεχνολογίας ( μικρά ή και μικρομεσαία), ή βενζινοκίνητα μικρού κυβισμού, υβριδικά, ηλεκτρικά, φυσικού αερίου τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα, το νέο πετρελαιοκίνητο Peugeot 2008 1.6 BlueHDi, το καινούργιο Citroen C3 Blue HDI 1.6, το υβριδικό Auris, το Renault Clio 1.5 DCi , το πετρελαιοκίνητο Opel Corsa, η Toyota Corolla με τον καινούργιο ντίζελ κινητήρα 1.4 D4 D, το VW Up! σε έκδοση φυσικού αερίου και δεκάδες άλλα μοντέλα απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Στη λίστα των μοντέλων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας περιλαμβάνονται και αρκετά μοντέλα που κατατάσσονται στην κατηγορία των μεσαίων ή και μεγάλων, όπως για παράδειγμα το Volvo V40 με τον πετρελαιοκινητήρα1.6 λίτρων τεχνολογίας D2 που αποδίδει 115 ίππους ή και το υβριδικό Volvo V60. Τα «πράσινα μοντέλα», δηλαδή τα υβριδικά, ηλεκτρικά και τα plug in υβριδικά, γλιτώνουν και φέτος τα τέλη κυκλοφορίας.