Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 5η Δεκεμβρίου, ημέρα που το Μαξίμου εκτιμά ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί η πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Περιμένοντας την έκβαση του σημερινού EuroWorking Group, η κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη πως το ΔΝΤ μπορεί «να πάει πάσο» έως ότου διαπιστώσει την εξέλιξη του όλου πακέτου της διαπραγμάτευσης. Το Μαξίμου δεν ανησυχεί για τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών –αν εξαιρέσει βεβαίως κανείς τη συζήτηση για το χρέος που σκοντάφτει στην επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μετάθεση των αποφάσεων μετά το 2018. Τις εξελίξεις περί τη διαπραγμάτευση θα συζητήσει ενδελεχώς σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όπως επίσης και με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Ο Μοσκοβισί θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε καλό δρόμο και δημοσίως δηλώνει ότι μπορεί να ανοίξει επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Ο επίτροπος Oικονομικών τους τελευταίους μήνες και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τηρεί φιλική στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά, δείχνοντας να αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για υλοποίηση της συμφωνίας. Ο Κερέ, πάλι, δείχνει να επιμένει στην άποψη ότι η επιτυχία του τρίτου προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία της Ελλάδας, ωστόσο εμφανίζεται πιο μετρημένος ως προς τις εκτιμήσεις του για το τι θα επιφέρει η συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το σκέλος της ρύθμισης του χρέους. Πάντως επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τέταρτο Μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξηγήσει στους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άσκοπες καθυστερήσεις, επαναλαμβάνοντας πως η συμφωνία θα πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές χωρίς να υπάρχουν αξιώσεις από το παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων. Θα αναφερθεί επομένως και στο αίτημα του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων από τώρα για το 2019 και το 2020, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι πρόκειται για απαιτήσεις που δεν θα γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά. Επίσης αναμένεται να αναφερθεί και στα πολυνομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης –τρίτο πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί μεσοβδόμαδα –και θα επαναλάβει ότι βούληση της κυβέρνησής του είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup ώστε η αξιολόγηση να κλείσει και ως προς το νομικό της σκέλος στις αρχές του Ιανουαρίου, οπότε θα ψηφιστούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Ολα αυτά αποτέλεσαν άλλωστε και αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την προηγούμενη Παρασκευή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΟΛΑΝΤ. Τις σκέψεις του για τη δεύτερη αξιολόγηση θα μοιραστεί ο Αλέξης Τσίπρας και με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί στο Αμπου Ντάμπι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία συνδιοργανώνουν Διάσκεψη της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά. Στο μεταξύ, δεν αποκλείονται τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, όπως για παράδειγμα η Ανγκελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι. Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα στην Ιταλία, το οποίο θα διενεργηθεί μόλις μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, εκτιμώντας ότι η έκβασή του μπορεί γενικώς να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ως προς την αντίληψή τους για τη διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή που βρίσκεται εν αναμονή των συμπερασμάτων του EuroWorking Group τονίζει στα «ΝΕΑ» πως «όλα εξαρτώνται από τη στάση του ΔΝΤ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πιθανότερο σενάριο είναι το Ταμείο να πει σήμερα πως «έχω κάποιες αντιρρήσεις με την πολιτική συμφωνία, αλλά θα περιμένω να δω όλη την εξέλιξη» ή στο δυσμενέστερο για την κυβέρνηση σενάριο θα δημιουργήσει προβλήματα προβάλλοντας προσκόμματα για μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. τα εργασιακά.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιβεβαιώνει ότι παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση τα δημοσιονομικά και εργασιακά, παρά την τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε μπορεί να κλείσει η συμφωνία.

Πάντως και κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα στους δανειστές λέγοντας πως η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει όχι μόνο στην ώρα της, αλλά και με τον σωστό τρόπο. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018. Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν πως οι παράλογες απαιτήσεις που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, για τη δική μας πλευρά, δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης». Εννοώντας ασφαλώς πως στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ ζήτησε –όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» –να ψηφιστούν άμεσα νέα μέτρα για να εφαρμοστούν τη διετία 2019-2020, κάτι αντίστοιχο με τις απαιτήσεις του την προηγούμενη άνοιξη.