Λαϊκή γειτονιά του κέντρου της Αθήνας. Πολυκατοικία στεγάζει καμιά δεκαριά πρόσφυγες. Ομάδα ακροδεξιών οργανώνει σε περίοδο τριών εβδομάδων τρία καλέσματα κατά της «ισλαμοποίησης», του «κινδύνου των περιουσιών», της δημιουργίας «hotspot στην περιοχή μας». Θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από μυθιστόρημα του Ουελμπέκ, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο εύθραυστα απ’ όσο ορισμένοι φαντάζονται. Και είναι εύθραυστα όχι από τις ροές των προσφύγων –ροές που επιταχύνουν και επιδεινώνουν οι επεμβάσεις της Δύσης –αλλά από το πώς γίνεται η πολιτική τους διαχείριση. Από το πώς διαχειρίζονται το μείζον θέμα οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις. Από το τι απαντήσεις δίνουν, πέραν των πλαστικών σφαιρών ή της καταστολής ή και της αρλουμπολογίας.

Μια από τα πάνω τάση ενεργοποιεί την αντίρροπη από τα κάτω. Γνωστόν. Η σημερινή κυβέρνηση παρά την εμφανή μη προετοιμασία της σε μια σειρά πεδίων –βασικά όλων των πεδίων για να ξέρουμε τι λέμε –διαχειρίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε την προσφυγική κρίση. Απέναντί της βρήκε μια σειρά εμποδίων. Μια σειρά ασύμμετρων παραγόντων. Η άνοδος και η κυοφορία της κοινωνικής Ακροδεξιάς είναι το πιο νωπό. Ως κοινωνική Ακροδεξιά ας περιγράψουμε μια νέα συσσωμάτωση, μια νέα ομαδοποίηση από τα κάτω, στις φτωχές γειτονιές. Η ευθύνη των αμαρτωλών ΜΚΟ και ένα ρεύμα εστέτ κοσμοπολιτισμού μιας σειράς δημοσιολόγων βαθιά νυχτωμένων βοήθησαν είναι η αλήθεια. Οι γειτονιές, ερημωμένες και παρατημένες στην τύχη τους, σήμερα γίνονται βορά σωτηριολόγων, ρατσιστών και ενός νέου ρεύματος που συνδυάζει πολύ επιθετικά χαρακτηριστικά. Προσεχώς δυστυχώς θα έχουμε νέα από αυτό το μέτωπο.

Το θέμα είναι: Πώς λύνεται όλο αυτό; Πώς απαντιέται το επιχείρημα του φασίστα, επιχείρημα που υιοθετεί πια και ο απλός κόσμος που θέλει απλώς να περιφρουρήσει την ελάχιστη περιουσία του; Πώς να ενημερώσεις τον κόσμο για παράδειγμα πως ο μέσος Σύρος είναι πιο μορφωμένος και πιο ευμαρής από τον φασίστα με την ντουντούκα και πως δεν ενδιαφέρεται να αλώσει ένα δυάρι στα Σεπόλια ή να κάνει πλιάτσικο σε σπίτι με σεμεδάκια στα Πατήσια;

Χθες ο Πρωθυπουργός έδωσε γραμμή στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για «πορεία στον λαό». Ας είναι ενήμερος και ας γνωρίζει –αφού κι ο ίδιος έχει ξεχάσει πότε κατέβηκε τελευταία φορά –πως οι γειτονιές έχουν μετεξελιχθεί σε φροντιστήρια ενός νέου ξενοφοβικού λόγου. Πως δεν έχουν σχέση με εκείνες του 2011 όπου διάφοροι παράγοντες της Αριστεράς υπερθεμάτιζαν σε ριζοσπαστισμό. Ας θυμάται και ας ξέρει πως μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα.