Είναι αυτή που υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα η Ελλάδα της κρίσης; Οχι, είναι η Ελλάδα που ξέραμε. Είναι η χώρα μιας κοινωνίας ανασφαλούς και διχασμένης όπως ήταν πάντα. Και είναι και η χώρα ενός κράτους χαώδους και ανοργάνωτου. Η επίσκεψη Ομπάμα είναι ένα μείζον γεγονός. Επειδή ένας αμερικανός πρόεδρος πάτησε το πόδι του εδώ έπειτα από 19 χρόνια; Οχι, επειδή η επίσκεψή του –από τον δήμο της Καισαριανής που τον ανακήρυξε ανεπιθύμητο έως τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των συνδικαλιστών του Δημοσίου –υπενθυμίζει πόσο γραφική μπορεί να γίνει η ιδεοληπτική σχέση με την πραγματικότητα. Κι επειδή αποδεικνύει ότι το πιο εθνολαϊκιστικό και θορυβώδες κομμάτι του πολιτικού συστήματος είναι συγχρόνως το πιο επαρχιώτικο και το πιο δουλοπρεπές.

Ενα σύντομο βίντεο που έχει δημιουργήσει το επικοινωνιακό επιτελείο του Λευκού Οίκου αρχίζει με την πληροφορία ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επισκεφθεί κάπου 50 χώρες στα οκτώ χρόνια της θητείας του. Στα επόμενα καρέ εμφανίζεται ο αμερικανός πρόεδρος να χαιρετάει σε κάθε χώρα το συγκεντρωμένο πλήθος στην τοπική γλώσσα. Παντού υπάρχει ένα πλήθος. Εδώ όμως ο Ομπάμα θα πει καλημέρα και δεν θα υπάρχει κανένας γύρω του –εκτός από εκείνους που κάποτε διαδήλωναν εναντίον των αμερικανών προέδρων και τώρα απαγορεύουν τις διαδηλώσεις εναντίον τους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι περαστικός από εδώ. Δεν ήρθε σε μια αφιλόξενη χώρα. Ηρθε σε μια χώρα γεμάτη συμπλέγματα, σε ένα κράτος που αδυνατεί να του εξασφαλίσει ένα καλό πλάνο στην Πνύκα. Η ιδέα ήταν να επισκεφθεί αυτό που στο δυτικό φαντασιακό περιγράφεται ως λίκνο της δημοκρατίας. Και προσγειώθηκε στην πραγματικότητα ενός τόπου αυτοαπόκληρων.