Τι κοινό έχουν τα μεξικανικά χαρτονομίσματα των 50 πέσο, των 20 δολαρίων του Καναδά, των 5 δολαρίων της Αυστραλίας και των 5 στερλινών της Βρετανίας; Δεν είναι κατασκευασμένα από το παραδοσιακό ειδικό χαρτί που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τα χαρτονομίσματα, αλλά από ειδικό πολυμερές υλικό - από πλαστικό. Φαίνεται ότι τα χαρτονομίσματα αυτού του είδους έχουν αρχίσει να κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή, παρά το υψηλότερο κόστος κατασκευής τους, έχουν ορισμένα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.
Τα πολυμερή χαρτονομίσματα μπορούν να παραμείνουν σε κυκλοφορία έως πέντε φορές περισσότερο από τα παραδοσιακά επειδή είναι πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να μη φθείρονται και να μη χρειάζεται να ανακυκλωθούν τόσο σύντομα από τις κεντρικές τράπεζες που τα τυπώνουν. Επίσης θεωρούνται ότι είναι πιο ασφαλή επειδή η παραχάραξή τους καθίσταται δυσκολότερη και με υψηλό κόστος.

Μπορεί να μην υπάρχει κανένα χαρτονόμισμα που να είναι απολύτως ασφαλές, αλλά στόχος των κεντρικών τραπεζών και των εταιρειών που τα τυπώνουν είναι να κάνουν πολύ πιο δύσκολη τη ζωή των παραχαρακτών. Στην προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι στον σωστό δρόμο, αν κρίνουμε τουλάχιστον από το παράδειγμα του Καναδά. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής αναφέρει ότι από τότε που εισήγαγε τα πλαστικά χαρτονομίσματα τα πλαστά έχουν μειωθεί από 400 χαρτονομίσματα ανά εκατομμύριο στο 1 χαρτονόμισμα ανά εκατομμύριο που βρίσκεται στην κυκλοφορία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Από εκτεταμένο ρεπορτάζ που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο για τα πολυμερή χαρτονομίσματα προκύπτει ότι αυτά αναλογούν σήμερα στο 3% των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται συνολικά σε κυκλοφορία. Πρόκειται για μικρό συγκριτικά ποσοστό, το οποίο όμως έχει προοπτικές να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από