Διαστάσεις κρίσης προσέλαβε τελικά η υπόθεση επιλογής νέου προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν κατέληξε σε απόφαση και οι προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης δεν είχαν ευοδωθεί έως αργά το βράδυ.

Το ΤΧΣ αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι σήμερα προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του στο ζήτημα της επιλογής προέδρου της τράπεζας, το οποίο ανέκυψε την περασμένη Πέμπτη όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής ψήφισε κόντρα στην πρότασή του υπέρ του Δημήτρη Τσιτσιράγκου και εξέλεξε τον δεύτερο υποψήφιο, Τάκη Θωμόπουλο, με συντριπτική πλειοψηφία.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ, το οποίο κατέχει το 40% των μετοχών της τράπεζας, διατυπώθηκαν σκληρές αλλά και κάποιες συμβιβαστικές προτάσεις.

Οι πρώτες επικεντρώνονται στην επιβολή της βούλησης του Ταμείου, είτε με σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είτε χωρίς, με παραίτηση του Θωμόπουλου, αλλά και στην απομάκρυνση του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του Θωμόπουλου.

Μετά τη συνεδρίαση οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν αλλά χωρίς αποτέλεσμα –σύμφωνα με τις πληροφορίες –έως το βράδυ. Παρά τις συμβιβαστικές προτάσεις, υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι η λύση περνά υποχρεωτικά μέσα από παραιτήσεις.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν διατυπωθεί οι εξής συμβιβαστικές προτάσεις:

n Μια πρόταση με μηδέν παραιτήσεις, σύμφωνα με την οποία ορίζεται πρόεδρος σε πρώτη φάση ο Θωμόπουλος και σε δεύτερη –σε βάθος χρόνου –ο Τσιτσιράγκος. Ο Φραγκιαδάκης σε αυτή την περίπτωση παραμένει στη θέση του.

n Μια πρόταση να παραιτηθούν ο Θωμόπουλος και ο Τσιτσιράγκος, αλλά όχι ο Φραγκιαδάκης και να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή για την επιλογή προέδρου της τράπεζας.

Το θέμα έχει και πολιτικές αποχρώσεις, καθώς διαφορετικές τάσεις της κυβέρνησης παίρνουν διαφορετικές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι –σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης –η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο ΤΧΣ Κερασίνα Ραυτοπούλου μειοψήφησε κατά την ψηφοφορία στο Ταμείο και δεν στήριξε την υποψηφιότητα Τσιτσιράγκου. Ωστόσο στη συνέχεια, μετά την έκβαση της υπόθεσης στο ΔΣ της Εθνικής, τα δεδομένα άλλαξαν. Η εικόνα που μεταφέρεται από την Εθνική έρχεται να προστεθεί στην ανάλογη περιπετειώδη αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται σε εξέλιξη.