Λίγα 24ωρα πριν από τη γιορτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, προστάτη αγίου της Πολεμικής Αεροπορίας, και ο τίτλος του πρωταθλήματος πέταξε σαν F16 πάνω από το Νέο Φάληρο. Ολα τελείωσαν από χθες και όποιος πιστεύει το αντίθετο πετάει στα σύννεφα. Οι 90λεπτες παραστάσεις από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ έδειξαν τρία πράγματα:

1. Η ομάδα του Πειραιά είναι μεγαλόψυχη, αφού ενώ θα μπορούσε να ασελγήσει επί του πράσινου πτώματος και να σημειώσει αποτέλεσμα ιστορικό, ανέκρουσε πρύμναν και περιορίστηκε στο χαριστικό 3-0!

2. Η ομάδα της Αθήνας είναι εγκεφαλικά νεκρή! Λειτουργεί η καρδιά της, το στομάχι της χωνεύει την τροφή που δέχεται, αφοδεύει, ιδρώνει, αλλά είναι νεκρή γιατί το στέλεχος του εγκεφάλου, ο θάλαμος που ελέγχει την αναπνοή δεν λειτουργεί πλέον· απομένει στους εγγύς συγγενείς να ζητήσουν την αποσύνδεσή της από τη μηχανική υποστήριξη για να μην ταλαιπωρούνται περισσότερο οι φίλοι της.

3. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά έδειξε βυθισμένη στην εσωστρέφεια και αποπροσανατολισμένη –ανώριμη να κατακτήσει έναν τίτλο όπως εκείνοι που ύψωσαν ο Λόραντ και ο Σκότσικ. Καλό το άλλοθι του αθηναϊκού κατεστημένου, αλλά καλύτερο θα ήταν να δημιουργηθεί ομάδα ικανή να νικήσει μια κάποια Καραμπάγκ έστω στην Τούμπα.

Ετσι από τις αρχές Νοεμβρίου, του τελευταίου μήνα του φθινοπώρου, η υπόθεση πρωτάθλημα «δείχνει» θέρος. Δεν θα βρέξει αγωνία, δεν θα χιονίσει πάθος που θα ενέσκηπτε αν όλοι οι διεκδικητές έτρεχαν πλάι πλάι προς το νήμα και, τέλος, ανενόχλητοι οι επιχειρηματίες που διαχειρίζονται τις τύχες των ομάδων-οδηγών θα μπορούν υπό παρατεταμένη ανοιξιάτικη ευφορία να αφοσιωθούν στις υπόλοιπες χρυσοφόρες ασχολίες τους.
Ολοι βολεύονται από την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του Ολυμπιακού. Κάποιοι, για την τιμή των όπλων, πυροβολούν κατά των «εσκεμμένων λαθών» των διαιτητών, θυμούνται την «εγκληματική οργάνωση» που την έχει ξεχάσει η δικαιοσύνη σε κάποιο συρτάρι, φανατίζουν τους οπαδούς τους ότι και καλά οι άλλοι φταίνε και έτσι πορεύονται: με αγορές προπονητών από τα πανέρια των προσφορών, με απόκτηση παικτών σακατεμένων και αλλεργικών στο ποδόσφαιρο και οδηγίες σε εξωνημένους δημοσιογράφους για την προώθηση της Μεγάλης Ιδέας, για του χρόνου όμως…
Κι ένα απόβραδο έρχεται ένα ντέρμπι και αποκαλύπτει μέρος της αλήθειας και για τους δύο αντιπάλους. Ο ένας πανηγυρίζει (και δικαίως) σκεπάζοντας όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της με έναν θρίαμβο και ο άλλος πενθεί για μια προβλέψιμη απώλεια. Και οι δύο όμως δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν το κακό που έχει γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο: η αμφισβήτηση και η ανυπαρξία ποιότητας το έχουν μικρύνει τραγικά. Αντε και του χρόνου.
ΖοζέΜοράις

Μόνο «πάνω» ο πορτογάλος βοηθός του Ζοζέ Μουρίνιο που αφού γύρισε στις ποδοσφαιρικές έρημους, από την Τυνησία στην Υεμένη και στη Σαουδική Αραβία, είπε να δροσιστεί στην εύκρατη Ελλάδα. Ο Ζοζέ Μοράις ήρθε και μπράβο στον μάνατζερ που τον πρότεινε και ακόμη ένα μπράβο στους υπευθύνους της ΑΕΚ που τον δέχτηκαν, παρακάμπτοντας τη γνώμη του «αρτηριοσκληρωτικού» Μπάγεβιτς – η ΑΕΚ αγνοεί τη νίκη εδώ και τρεις αγωνιστικές! Και ο πορτογάλος με θάρρος και θράσος, στη χώρα που πρώτα σφυρίζουμε κι έπειτα ανάβει το πράσινο φανάρι, ζήτησε υπομονή και πίστωση χρόνου. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα έρχεται ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Αλίμονο αν ανάψει Πράσινο και ο Μοράις μείνει να χαζεύει το Κίτρινο. Αντε μετά να πεις για χρόνο και υπομονή…

ΓιάννηςΠετράκης

Ο στρατηγός είναι υπεύθυνος για ό,τι πράττει ή για ό,τι δεν πράττει ο στρατός του· αυτό είναι αξίωμα στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Γιάννης Πετράκης είδε ολοσέλιδα αφιερώματα με τη στεγνή και αγέλαστη φυσιογνωμία του επειδή ο ΠΑΣ Γιάννινα απειλούσε την κορυφή. Τώρα θα υποστεί τις συνέπειες της ήττας από τους Τριπολιτσιώτες. Ασφαλώς δεν θα ριφθεί στη λίμνη σαν την Κυρα-Φροσύνη, αλλά ένας στρατός που προελαύνει και δείχνει ικανός για τα σπουδαία δεν δικαιολογείται να παραδίδεται στα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά ατάκτων. Ο στρατηγός Πετράκης, αντί να αναζητεί στο γκαζόν τα αίτια της απώλειας, θα πρέπει να μάθει και το άλλο στρατιωτικό αξίωμα: δεν δικαιολογούμαστε!