Μετά τον ανασχηματισμό έρχεται και η αναδόμηση στον πολιτικό, στρατηγικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας καθιερώνει «πρωινό καφέ» σχεδόν σε καθημερινή βάση με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών που επί της ουσίας θα διαμορφώνουν την επίσημη γραμμή.

Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου δημιουργείται ένα νέο πολιτικό κέντρο που πρακτικά θα ασχολείται με τη διαχείριση της επικαιρότητας και της καθημερινότητας, θα χειρίζεται θέματα συντονισμού και θα φροντίζει για την καλύτερη επικοινωνία του κυβερνητικού έργου. Ο πρωινός καφές θα σερβίρεται για επτά. Εκτός του Αλέξη Τσίπρα θα συμμετέχουν οι τρεις υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης καθώς και οι Νίκος Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη και Πάνος Σκουρλέτης.

Η κυβέρνηση αποκτά ένα νέο πολιτικό διευθυντήριο με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, το οποίο, αν και θα λειτουργεί ως άτυπο όργανο, στην πράξη θα είναι το πλέον ουσιαστικό κέντρο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων και τη χάραξη της στρατηγικής τής κυβέρνησης. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι στον πρωινό καφέ ο Πρωθυπουργός εντάσσει και τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ως γνωστόν δεν υπήρχε στην πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτέλεσε και την αφορμή για τη μίνι κρίση στις σχέσεις Πρωθυπουργού και υπουργού. Η παρουσία Σκουρλέτη σχετίζεται και με μια διάθεση εσωκομματικών ισορροπιών μετά την έξοδο του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα.

Επιπλέον, αν και αναλαμβάνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συμμετοχή στις κυβερνητικές αποφάσεις θα έχει και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ως γνωστόν «κόπηκε» από το Πολιτικό Συμβούλιο μολονότι υπήρχε στην πρόταση που κατέβασε ο Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα να λειτουργεί ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο στο κόμμα με τη συμμετοχή κυβερνητικών και πολιτικών στελεχών. Στη συνέχεια προέκυψε η νέα 29μελής Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που απαρτίζεται από το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο και το 17μελές Εκτελεστικό Γραφείο το οποίο ασχολείται κυρίως με κομματικά και οργανωτικά ζητήματα. Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως η ενεργοποίηση του «πρωινού καφέ» μπορεί να σημαίνει και τη δημιουργία παράλληλων πολιτικών κέντρων ή ότι μπορεί να επιφέρει επικαλύψεις στις αρμοδιότητες. Πάντως, με βάση τη σύνθεσή του, σίγουρα ο πρωινός καφές θα λειτουργεί υποστηρικτικά και στο επικοινωνιακό επιτελείο.

Απολογισμός και ΕΣΡ. Στη σημερινή πρεμιέρα του άτυπου οργάνου αναμένεται να γίνει εν πρώτοις ένας απολογισμός της απήχησης του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Ωστόσο, το θέμα με το οποίο αναμένεται να ασχοληθεί σήμερα ο πρωινός καφές είναι η Διάσκεψη των Προέδρων την Πέμπτη σε μια νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες πως σε περίπτωση νέου ναυαγίου λόγω άρνησης της ΝΔ να συναινέσει, δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση αδιεξόδου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις προσωρινές άδειες. «Αν δεν συγκροτηθεί, δεν θα μείνουμε σε καθεστώς παρανομίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου καυτηρίασε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον αντίποδα σχολίασε θετικά τη συμβολή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.