Το απολίθωμα χρονολογείται στα 74 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι ωκεανοί της Κρητιδικής περιόδου μαστίζονταν από γιγάντια ερπετά που ονομάστηκαν μοσάσαυροι. Οπως φαίνεται, τα σαρκοφάγα αυτά τέρατα δεν ήταν πάντα ευγενικά το ένα με το άλλο.

Το απολίθωμα, το οποίο βρέθηκε το 2012 σε λατομείο σχιστόλιθου στη νότια Αλμπέρτα του Καναδά, περιλαμβάνει το κρανίο μοσάσαυρου του είδους Mosasaurus missouriensis, o οποίος πρέπει να είχε μήκος 6,5 μέτρα από το ρύγχος μέχρι την άκρη της ουράς.

Αυτό που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών ήταν τρύπα κάτω από το ένα μάτι που προκλήθηκε από σοβαρό τραυματισμό. Το γιγάντιο ερπετό προφανώς επέζησε, καθώς το οστό είχε αρχίσει να επουλώνεται γύρω από την τρύπα.

Δεν μπορούσε όμως να αποκατασταθεί πλήρως, αφού μέσα βρέθηκε σφηνωμένο μεγάλο δόντι, το οποίο σύμφωνα με την ανάλυση των παλαιοντολόγων ανήκε σε μοσάσαυρο του ίδιου μεγέθους και πιθανώς του ίδιου είδους.Καλλιτεχνική απεικόνιση μοσάσαυρου Mosasaurus missouriensis (© N. Tamura).

Οπως ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο επιτιθέμενος μοσάσαυρος δεν φαίνεται να σκόπευε να καταβροχθίσει το θύμα του -το πιθανότερο είναι ότι η σύγκρουση ήταν εκδήλωση ανταγωνισμού στην αναζήτηση συντρόφου.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του περιοδικού Science στο συνέδριο, τα μακρόστενα δόντια του Mosasaurus missouriensis είχαν εξελιχθεί να σχίζουν τη σάρκα και κάποιες φορές έπεφταν όταν το ζώο δάγκωνε σκληρά αντικείμενα.

Αλλα απολιθώματα μοσάσαυρων, τα οποία περιλάμβαναν και τα περιεχόμενα του στομάχου, είχαν δείξει πάντως ότι τα προϊστορικά αυτά τέρατα δεν δίσταζαν να καταβροχθίσουν ακόμα και άλλους, μικρότερους μοσάσαυρους όταν έβρισκαν την ευκαιρία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από