Θα ήταν μόνο πολιτικό θαύμα. Είναι όμως κάτι παραπάνω από αυτό. Γιατί ο Μαριάνο Ραχόι δεν έχει επιζήσει μόνο από δύο ήττες ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και από δύο εκλογικές αναμετρήσεις ως πρωθυπουργός που στο τέλος τού εξασφάλισαν ακόμη μία θητεία. Εχει επιβιώσει επίσης από ένα αυτοκινητικό στα 24 του και από μια ανώμαλη προσγείωση ελικοπτέρου στα 50 του. Στην πρώτη περίπτωση άφησε γένια για να κρύψει τα σημάδια στο πρόσωπό του. Στη δεύτερη, τη γλίτωσε με ένα σπασμένο δάχτυλο.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόση από την τύχη που του έχει χαριστεί στη ζωή χρειάστηκε ο Ραχόι για να επιβιώσει πολιτικά. Η «Μοντ» πάντως παρατηρούσε χθες ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός του ευρωπαϊκού Νότου που βγήκε αλώβητος από τα μέτρα λιτότητας. Την ώρα που οι Ελληνες αλλάζουν τους δικούς τους πρωθυπουργούς σαν τα πουκάμισα και στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι δεν αισθάνεται και πολύ καλά, οι Ισπανοί επιμένουν να παραδίδονται σε έναν πολιτικό χωρίς χάρισμα και με ένα σκάνδαλο διαφθοράς στην πλάτη του.

Είναι μόνο η τέχνη της επιβίωσης που εξηγεί αυτή την προτίμηση; Περισσότερο είναι οι άλλοι. Οι Σοσιαλιστές πλήρωσαν τη μετεκλογική τους αμηχανία με πολιτική καθίζηση και το Podemos αποδείχθηκε πολύ υπερφίαλο και πολύ διψασμένο για την εξουσία για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Τι μένει; Κάποιος που τον παίρνει ο ύπνος στο τιμόνι και το αυτοκίνητό του καταλήγει σε ένα χαντάκι, αλλά βγαίνει από τα συντρίμμια ζωντανός. Ο Ραχόι εξάλλου δεν είναι πια 24 χρονών. Και από το τιμόνι της εξουσίας έπιασε στον ύπνο τους άλλους.