Project Syndicate

Πολλά έχουν αλλάξει όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Πρώτον, το κόστος του μακροπρόθεσμου κρατικού δανεισμού βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οσο διαρκεί η ζήτηση για τέτοιο χρέος παρέχεται ευκαιρία χωρίς προηγούμενο για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων. Το δεύτερο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας είναι απογοητευτική. Οπως σημείωσε στην τελευταία έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στις ανεπτυγμένες χώρες εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προσδοκώμενα. Καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζει προς τη λήξη του, θα βοηθούσε μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής για να αναστραφεί η τάση αυτή.

Μπορεί όμως τα δεδομένα να έχουν αλλάξει, αλλά τα μυαλά παραμένουν τα ίδια. Οι χώρες κατά μέσο όρο εκμεταλλεύονται το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να δαπανήσουν μόνο λίγο περισσότερο ή να μειώσουν τους φόρους και όχι για να θέσουν σε εφαρμογή ολοκληρωμένα επενδυτικά προγράμματα. Υπάρχει όμως στην πραγματικότητα δημοσιονομικό περιθώριο για την ανάληψη δράσης; Η λύση είναι, από τη μία, να συνεχίσει να εφαρμόζεται δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να μειώνεται σταθερά το χρέος και, από την άλλη, να εφαρμοστούν ειδικά επενδυτικά προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται με τα χαμηλά επιτόκια. Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που μπορεί να γίνουν. Εργα υποδομών στις ΗΠΑ, η βελτίωση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δανειστούν τώρα για να χρηματοδοτήσουν ειδικά επενδυτικά προγράμματα. Αυτά θα πρέπει να ελέγχονται από την Κομισιόν ώστε να συμβάλουν στην αύξηση της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μπορούμε να πετύχουμε και δημοσιονομική υπευθυνότητα και οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ζαν Πιζανί-Φερί είναι καθηγητής στη Hertie School of Governance στο Βερολίνο και έχει καθήκοντα γενικού επιτρόπου χάραξης πολιτικής στη γαλλική κυβέρνηση. Είναι πρώην διευθυντής του ινστιτούτου Bruegel