Η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης, τα οποία θα ενισχυθούν στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλωστε, έτσι συμβαίνει στην πολιτική όταν την αντιμετωπίζεις με όρους τζόγου και παίζεις τα ρέστα σου σε ένα συγκεκριμένο χαρτί. Διότι, στο τέλος της ημέρας, το χαρτί αυτό σε καίει και δεν χρειάζεται να είσαι «πολιτικός Τζον Τάραμας» για να το γνωρίζεις.

Από όλες τις κυβερνητικές πηγές προκύπτει ότι είναι θέμα 24ώρων οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Τα περιθώρια των κινήσεων του Πρωθυπουργού είναι περιορισμένα, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δημιουργήσει τους δικούς του κομματικούς βαρόνους ενώ και ο πάγκος δείχνει χειρότερος.

Κατά την άποψή μου, ο Πρωθυπουργός έχει μια τελευταία ευκαιρία. Οχι για να σώσει την κυβέρνησή του, μιας και παγιώνεται η αίσθηση ότι βρίσκεται σε αποδρομή. Η ευκαιρία που έχει ο Τσίπρας είναι να βελτιώσει την εικόνα που έχει για αυτόν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών: του ανθρώπου που κατέλαβε την εξουσία με υποσχέσεις, που έκανε άστοχες επιλογές προσώπων, με πρώτο φυσικά τον Βαρουφάκη, που πραγματοποίησε τα ανάποδα από όσα εξήγγειλε. Μετά και το πεντάευρω στα νοσοκομεία, το μόνο που δεν έχει κάνει ο Τσίπρας είναι να πάει στην Κερατέα και να εξαγγείλει την πραγματοποίηση ΧΥΤΑ.

Για να επανέλθω, η «ευκαιρία» που έχει ο Πρωθυπουργός είναι να αλλάξει τα πάντα στο κυβερνητικό σχήμα, στέλνοντας την ύστατη ώρα ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό που μας έχει συνηθίσει εδώ και 20 μήνες.

Οπερ σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός επιβάλλεται να είναι σαρωτικός, με εξοβελισμό των κομματικών παραγόντων και των νεάντερνταλ πασόκων. Με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, με νέα παιδιά που έχουν πτυχία και ικανότητες, με προώθηση κυβερνητικών στελεχών που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν τη δουλειά (Γιώργος Χουλιαράκης, Αλέξης Χαρίτσης, Λόης Λαμπριανίδης κ.ά.). Ηρθε η ώρα να κάνει ο Πρωθυπουργός ένα προσκλητήριο σοβαρότητας. Να ξαναδώσει, για παράδειγμα, ουσιαστικές αρμοδιότητες στον Δραγασάκη, ο οποίος αποτελεί όαση σοβαρότητας. Να πάρει δίπλα του τον Πιτσιόρλα, ο οποίος αποτελεί την επιτομή της αποτελεσματικότητας. Να ακούει περισσότερο τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία. Αναφέρθηκα ενδεικτικά σε τρία στελέχη με μακρά παράδοση στον χώρο.

Στο σημείο που βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίζει για να σώσει την παρτίδα, αλλά τα ρέστα του. Αν ο ανασχηματισμός που θα κάνει αποτελέσει τήρηση των ισορροπιών του Συνεδρίου και εξαντληθεί στον Φώτη Κουβέλη, τότε θα τα χάσει και αυτά.