Η χθεσινή κατάθεση του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ διεξήχθη με αμιγώς τηλεοπτικούς όρους. «Πόσες κάμερες έχουμε και ποια είναι δική μου;» ήταν μία από τις πρώτες ερωτήσεις του Θέμου Αναστασιάδη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο. Ολόκληρη η κατάθεσή του, βεβαίως, κινήθηκε σε αυτό το ύφος.

Για αρχή ο Αναστασιάδης, επικαλούμενος το νόμιμο δικαίωμά του, δεν απέφυγε να βάλει όρια. Ξεκαθάρισε δηλαδή –με αφορμή το τι έχει συμβεί σε άλλους μάρτυρες –πως ορισμένοι από τους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή παρεκκλίνουν από τον σκοπό της, που έχει θέμα τις δανειοδοτήσεις, κάνοντας μπούλινγκ σε μάρτυρες με λεκτικές επιθέσεις και απειλές περί μηνύσεων. Στόχος, εκτίμησε, ήταν είτε η δημιουργία εντυπώσεων είτε η προσβολή της προσωπικής αξίας του μάρτυρα. «Αν κάποιος τεθεί εκτός ορίων και γίνει μπούλινγκ, θέλω να μου διευκρινίσετε αν κι εγώ μπορώ να απαντήσω εκτός ορίων» ανέφερε.

Η συγκεκριμένη παρέμβασή του όπως και άλλες με πολιτικό περιεχόμενο προκάλεσαν την αντίδραση κυβερνητικών βουλευτών. Περισσότερο ενοχλητική ήταν όμως για τους εκπροσώπους της συμπολίτευσης η καταγγελία του εκδότη ότι δεν δανειοδοτείται πια κανένα μέσο μη σχετικό με την κυβέρνηση. «Πολιτικά παιχνίδια γίνονται και σήμερα. Ούτε τώρα που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μόνο αγγελάκια. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016, πρωταθλητής των εσόδων από κρατικές διαφημίσεις είναι εφημερίδα μικρής κυκλοφορίας, 1.500 φύλλων που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. Τα νεύρα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο φαίνεται πως έσπασε η φωτογραφία του Θέμου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό, όταν το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον επισκέφτηκε στα γραφεία της εφημερίδας του. Ετσι στην επίμονη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Παπαηλιού για τη διαπλοκή –«η επιρροή που ασκείτε ως εφημερίδα δεν επιβάλλει στους πολιτικούς να έχουν μαζί σας επαφή και εν τέλει διαπλοκή;» –ο Αναστασιάδης απάντησε δείχνοντας την επίμαχη φωτογραφία. «Ο μόνος που μας έκανε την τιμή να έρθει στο «Πρώτο Θέμα» είναι ο κύριος Τσίπρας. Εδώ είναι εκείνος κι εγώ χαμογελαστός. Το κακό είναι ότι από τότε μπορεί να έχω αδυνατίσει λίγο εγώ και να έχει παχύνει ο κ. Τσίπρας» είπε.

Τα σχόλια των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ποικίλα. «Δεν βλέπω καλά τη φωτογραφία» απάντησε ο Παπαηλιού, ενώ ο Φάμελλος σχολίασε ειρωνικά πως «είναι προφανές ότι κάνουμε περιοδεία σε όλα τα ΜΜΕ». Το ξέσπασμα της Ανέττας Καββαδία λίγο αργότερα, πάντως, ήταν άνευ προηγουμένου. «Ο κ. Αναστασιάδης εκμεταλλεύεται πλήρως τον δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο που του δίνεται σήμερα. Απευθύνει νουθεσίες ως προς το τι πρέπει να κάνουμε και με απύθμενο θράσος εμπλέκει θεσμούς, εκτοξεύει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης. Προσπαθεί να πείσει ότι όλοι είμαστε ίδιοι, αλλά δεν είμαστε» είπε η βουλευτής.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αναστασιάδης ήταν ο πρώτος μάρτυρας που ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης δεν απείλησε με σύλληψη. Αναλόγως προβλημάτισε χθες και η απουσία του Νίκου Νικολόπουλου. Κι αυτό επειδή ο συνήθως λαλίστατος ανεξάρτητος βουλευτής μπήκε στην αίθουσα κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αλλά χωρίς να κάνει οποιαδήποτε ερώτηση αποχώρησε σχεδόν αμέσως.

Το συμπέρασμα της χθεσινής κατάθεσης θα μπορούσε να συνοψίζεται πάντως στη φράση που διατύπωσε έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγων. «Δεν νίκησε η ικανότητα του Αναστασιάδη αλλά η παντελής ανικανότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσουν τον ρόλο τους» σχολίασε με νόημα.