Ο Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός που έπαθε ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και η γιατρός του τον έκρινε ακατάλληλο για εργασία. Οι κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης του, όμως, όχι μόνο θεωρούν ότι δεν δικαιούται επίδομα ασθενείας, αλλά αποφασίζουν να του κόψουν και το επίδομα ανεργίας με την αιτιολογία ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να βρει δουλειά.

Για να γυρίσει την ταινία του «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», που πήρε τον Μάιο τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και θα αρχίσει να προβάλλεται σε 15 ημέρες στην Ελλάδα, ο Κεν Λόουτς συνάντησε διάφορους τύπους. Εναν νέο που δεν είχε τίποτα στο ψυγείο του και δεν είχε τραφεί κανονικά εδώ και τρεις ημέρες. Μια γυναίκα που ντρεπόταν να καταφύγει στα συσσίτια. Εναν άνδρα που του είπαν να σταθεί στην ουρά στις 5.30 το πρωί για μια περιστασιακή δουλειά και μια ώρα αργότερα τον έδιωξαν γιατί δεν χρειαζόταν. «Ενας διαρκής εξευτελισμός για την επιβίωση», λέει ο Λόουτς στην «Γκάρντιαν». «Αν δεν σας εξοργίζει αυτό, τι είδους άνθρωπος είστε;».

Ο 80χρονος βρετανός σκηνοθέτης έχει κατηγορηθεί ότι τον τελευταίο μισό αιώνα μιλάει για το ίδιο πράγμα. Οι ταινίες του, όμως, πάντα προκαλούν συζητήσεις, είτε πρόκειται για τις αμβλώσεις είτε για τη θανατική ποινή ή τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και το ξέσπασμά του βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παγκόσμιες ελίτ. Επειδή η Κεντροαριστερά δεν κατάλαβε την οργή που προκαλούσε η πολιτική της στους εργαζόμενους, βρέθηκε να αγωνίζεται σήμερα για να επιβιώσει. Επειδή η Κεντροδεξιά αδιαφόρησε για την οργή που προκαλεί η αύξηση των ανισοτήτων, βλέπει σήμερα τη δύναμη των λαϊκιστών να μεγαλώνει.

Η πεποίθηση του Λόουτς ότι ο καπιταλισμός είναι καταδικασμένος να καταρρεύσει μπορεί να είναι αφελής. Τα προβλήματα που θέτουν όμως, έστω και με μελοδραματικό τρόπο, οι πρωταγωνιστές των ταινιών του είναι υπαρκτά και εκρηκτικά. Και ο «διαρκής εξευτελισμός» τους απαιτεί λύσεις. Ο Ομπάμα έστειλε χθες μήνυμα κατά της λιτότητας από την Ουάσιγκτον, δίπλα στον Ρέντσι. Σε μερικές εβδομάδες θα το επαναλάβει και από την Αθήνα, δίπλα στον Τσίπρα. Μερικοί άνθρωποι είναι τελικά πολύ τυχεροί.