Θυμάστε τα υπόγεια της Κουμουνδούρου; Εκεί όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες του επικεφαλής του Ποταμιού, «κρύβονταν» τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ; Φανταστείτε ένα παρόμοιο επιτελείο από νέους σε ηλικία εθελοντές, το οποίο όμως δεν θα λειτουργεί στο παρασκήνιο, ούτε πίσω από την ανωνυμία του Διαδικτύου. Θα εξελίσσεται στο προσκήνιο, σε ζωντανή μετάδοση, και χωρίς τη χρήση τρολαρισμάτων και άλλων συναφών μεθόδων.

Πρόκειται για το PASOK web TV και web radio, τα οποία θα εκπέμπουν από το ισόγειο των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικότερα έχει προγραμματιστεί να βγουν στον αέρα τη μεθεπόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και οι βασικοί στόχοι του εγχειρήματος είναι τρεις: Λεπτομερής παρουσίαση των θέσεων του κόμματος, διαδραστικότητα με τους πολίτες – ζωντανός διάλογος, ανάδειξη νέων προσώπων.

Η γέννηση της ιδέας πηγαίνει μήνες πίσω και συγκεκριμένα λίγο μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αρχικός στόχος της προέδρου ήταν να καλύψει το κενό που είχε εντοπίσει σε ό,τι αφορά την παρουσία του κόμματος στις νέες τεχνολογίες. Στο μεσοδιάστημα όμως προέκυψε και η ανάγκη επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Περιφέρεια. Είναι γνωστή εξάλλου η σημασία που δίνουν η Γεννηματά και οι συνεργάτες της στη σχέση του κόμματος με την ελληνική επαρχία. Από τις επισκέψεις σε αυτήν ξεκίνησε άλλωστε και η «πορεία προς τον λαό», όπως ονομάζεται στο ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια για την ανάδειξη του τρίτου πόλου στο πολιτικό σύστημα.

Παραλλήλως οι παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται πλέον οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές δεν διευκολύνει κανένα κόμμα – πόσω μάλλον το ΠΑΣΟΚ που δεν ανήκει καν στις δύο πρώτες κοινοβουλευτικές δυνάμεις – να εκφράσει συνολική άποψη για τις εξελίξεις. Ή έστω να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ετσι, το τελευταίο διάστημα – για την ακρίβεια, όπως λέγεται, μετά τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες – η ανάγκη για την ύπαρξη ενός πολυμέσου που θα παρέχει άμεση και σφαιρική ενημέρωση σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ έγινε επιτακτική. Σε όλα τα παραπάνω, συνυπολογίζεται βεβαίως και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει τεχνολογικά πίσω σε σχέση με τα δύο κόμματα που ανταγωνίζεται, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

ΝΕΟ ΑΙΜΑ. Η προσπάθεια που ξεκινά σε οκτώ μέρες βασίζεται σε πολλά νέα στελέχη του κόμματος. Οι υποδομές που θα το στηρίξουν έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η πρόβα τζενεράλε έχει σχεδιαστεί να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το διαδικτυακό ραδιόφωνο θα υπάρχει καθημερινά μία τετράωρη πολιτική συζήτηση. Καθ’ όλη τη διάρκειά της θα δίνεται η δυνατότητα στους ακροατές να θέσουν τα ερωτήματά τους και να παρέμβουν σε αυτή. Το υπόλοιπο πρόγραμμα θα είναι δομημένο με εκπομπές άλλου περιεχομένου – όπως για παράδειγμα πολιτιστικού περιεχομένου ή ανάδειξης θεμάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και γενικότερα την επικαιρότητα. Στη διαδικτυακή τηλεόραση στόχος είναι η απευθείας κάλυψη και αναμετάδοση των συνεντεύξεων της Φώφης Γεννηματά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε περιφερειακούς σταθμούς. Οπως εξηγεί ο γραμματέας του τομέα Μεταφορών και Δικτύων – ένας από τους βασικούς δημιουργούς του πρότζεκτ – έχει ετοιμαστεί ένα ψηφιακό στούντιο τηλεόρασης, το οποίο θα παίζει σε green box ή green screen. Σε αυτό, αναλόγως με το υπό συζήτηση θέμα, υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάζεται στο background διαφορετική εικονική πραγματικότητα (virtual animation) κάθε φορά και μάλιστα σε υψηλή ανάλυση. Παραλλήλως, σύμφωνα με τον Ρώσση, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, από το στούντιο θα παρέχεται η δυνατότητα για ζωντανές συνεντεύξεις σε περιφερειακά κανάλια, βεβαίως μέσω σύνδεσης με skype.

Εκτός αυτών όμως, από τον ιντερνετικό σταθμό του ΠΑΣΟΚ θα μεταδίδονται και εκπομπές στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξίσου μεγάλος χρόνος θα δοθεί σε καινούργια πρόσωπα, σε μία προσπάθεια να ακουστούν περισσότερες φρέσκες φωνές. Στις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές του PASOK TV και Radio αναμένεται να εμφανιστούν οι πρώην βουλευτές Θάνος Μωραΐτης και Νάντια Γιαννακοπούλου, τα στελέχη Λάμπρος Παλαντζάς, Βασίλης Δελήγκαρης, Πέγκη Ζαγορίτη, Αγγελος Δημητρόπουλος, Ελευθερία Βρίλλη, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης. Σύμφωνα με τον Ρώσση, πάντως, ένα από τα μελλοντικά σχέδια – θα χρειαστεί όμως ένα σεβαστό διάστημα μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή – είναι η δημιουργία του my TV. Σε αυτό οι πολίτες από όλη τη χώρα – ακόμα και το εξωτερικό – θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το δικό τους «ρεπορτάζ». Να μεταδώσουν με εικόνες ένα γεγονός που θέλουν να προβάλουν ή να σχολιάσουν ένα θέμα που τους απασχολεί.

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ. Ο Λάμπρος Ρώσσης αναφέρει ακόμη ότι η εκτέλεση και υλοποίηση του εγχειρήματος βασίστηκε στην τεχνογνωσία νεότερων στελεχών του κόμματος και δεδομένου ότι δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα στηρίχθηκε σε συνδρομές στελεχών, φίλων και συνεργατών του κόμματος. «Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξουμε πως αν υπάρχουν όρεξη, όραμα και μεράκι, όλα μπορεί να γίνουν» αναφέρει ο γραμματέας του τομέα Μεταφορών και Δικτύων, συμπληρώνοντας ότι ο βασικότερος στόχος της προσπάθειας ήταν «να υπερβούμε την κρίση στον χώρο μας και να προλάβουμε τον αποκλεισμό νέων στελεχών».