Η διπλή σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για ζητήματα διαπλοκής ήταν το στοιχείο που συγκράτησε το Μέγαρο Μαξίμου από τη χθεσινή παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η κυβέρνηση στέκεται όχι τόσο στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που θεωρητικώς είχε ως αντικείμενο την Παιδεία αλλά στην αδυναμία, όπως πιστεύει, του προέδρου της ΝΔ να μπει στην κουβέντα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τη διαπλοκή, τα θαλασσοδάνεια και την οικονομία. Θέματα τα οποία άνοιξαν με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού «γιατί εδώ και ένα μήνα η χώρα βρίσκεται στον ρυθμό ενός καταιγιστικού βομβαρδισμού και ορυμαγδού» όπως ο ίδιος δήλωσε.

Το Μαξίμου μετά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία εμφανίζεται ικανοποιημένο πρωτίστως διότι μπορεί να υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε την «απόδραση» από το να διεισδύσει στα θέματα της επικαιρότητας με αιχμή τα ζητήματα περί διαπλοκής. «Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να μιλήσει στη Βουλή για το ζήτημα της διαπλοκής. Προτιμά να μιλά εκ του ασφαλούς ή να βάζει άλλους να μιλάνε γι’ αυτόν» σχολίαζαν σε χρόνο dt κυβερνητικές πηγές μετά την πρωτολογία του προέδρου της ΝΔ.

Ποια ανάλυση κάνει όμως το κυβερνητικό επιτελείο γι’ αυτήν την επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε υποδεικνύοντας μία νέα συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, επί της ουσίας μόνο αυτό δεν ήθελε. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έσπευσε να ανακοινώσει στην δευτερολογία του ότι καταθέτει σχετικό αίτημα στη Βουλή για την διαφθορά καλώντας τον να εμφανιστεί και να μιλήσει «με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό ενώπιος ενωπίω».

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν αργότερα ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει να χάσει τίποτα από μία τέτοια συζήτηση διότι τα ζητήματα διαπλοκής εξακολουθούν να αποτελούν προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ: «Αντε και να έρθει η ΝΔ να μας πει για τον Καλογρίτσα. Εμείς θα πούμε για τον Μαρινάκη, τη Siemens, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον Παπασταύρου και άλλα πολλά» σχολίαζαν.

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες άτολμος διότι έχει συνειδητοποιήσει πως το θέμα με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες “δεν τού βγαίνει”. Σύμφωνα με την ανάγνωση του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίμενε να τινάξει τον διαγωνισμό στον αέρα ο Ιβάν Σαββίδης, όμως εκείνος εμφανίζεται πρόθυμος να καταβάλει το συντομότερο δυνατόν –όπως τουλάχιστον δηλώνει –το τίμημα της πρώτης δόσης για την άδεια. Από την άλλη, διαπιστώνουν πως η Πειραιώς δεν επιτέθηκε στον Σαββίδη ενδεχομένως για ψηφοθηρικούς λόγους που σχετίζονται με τον ΠΑΟΚ, ίσως και για λόγους που συνδέονται με τη συγγένεια του υπερθεματιστή με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η ΝΔ θα υποστεί μεγάλη ήττα και από την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του επίμαχου νόμου ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει δικαίωση της κυβέρνησης.

«ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ». Σε ό,τι αφορά την ταμπακέρα, δηλαδή την ουσία της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το βάρος στο θέμα της Παιδείας δεν κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τασσόμενος ευθέως υπέρ των σχολαρχών και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.