Σε πόλεμο χαρακωμάτων ανάμεσα στον ΟΤΕ και τους λοιπούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους εξελίσσεται το ζήτημα της δημιουργίας τηλεπικοινωνιακών Δικτύων Νέας Γενιάς (NGN), που θα εξασφαλίζουν σύνδεση στο Ιντερνετ με ταχύτητες τριπλάσιες των σημερινών.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το μοντέλο που θα υιοθετηθεί, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια κόστους 2,3 δισ. ευρώ, από τους ΟΤΕ, Vodafone, Wind,ForthnetκαιCytaγια την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring.

Το Vectoring που ήδη προωθείται από τον ΟΤΕ, είναι λογισμικό «ακύρωσης θορύβου» (noise canceLLation) που μπορεί να αυξήσει τις ταχύτητες Ιντερνετ στο σημερινό δίκτυο χαλκού, σε κοντινές αποστάσεις (<600 μέτρα), σε 50-100 Mbps. Ωστόσο, πρόκειται για τεχνολογία η οποία από την ίδια την ΕΕ κρίνεται ως μεταβατική και ανεπαρκής για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις για υψηλές ταχύτητες.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ. Μάλιστα, οι αντίπαλοι του ΟΤΕ επισημαίνουν από την πλευρά τους πως «το vectoring είναι και προτείνεται ως «αναγκαίο προσωρινό κακό, μια μεταβατική τεχνολογική λύση». Ως τέτοια λύση, προσθέτουν, «πρέπει να υλοποιηθεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού –που δεν θα αποκλείουν την υπόλοιπη αγορά –και με την υιοθέτηση ρυθμιστικών αντιμέτρων, που θα δίνουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές».
Σημειώνεται ότι σε περίπου τρία χρόνια (τέλη του 2019) σε μεγάλο μέρος της χώρας οι διαθέσιμες ταχύτητες πρόσβασης στο Ιντερνετ μέσω των σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 Mbps (έναντι θεωρητικών ταχυτήτων 30-50 Mbps σήμερα). Ηδη ο χρόνος πιέζει καθώς, σύμφωνα και με τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν μέσω της Ψηφιακής Ατζέντας 2020, μέχρι το 2020 το σύνολο των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέτει συνδέσεις άνω των 30 Mbps, ενώ το 50% πρέπει να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Ρυθμιστής για την ανάπτυξη των νέων δικτύων είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που θα λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου κανονισμού, ο οποίος διαμορφώνεται τώρα (Κανονισμός για την τεχνολογία Vectoring) και το επόμενο διάστημα θα κοινοποιηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός για το VDSL Vectoring προβλέπει το «μοίρασμα» των περιοχών στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ανάλογα με το πού θα δεσμευτούν ότι θέλουν να επενδύσουν. Κάθε περιοχή θα «δεσμεύεται» από την εταιρεία που την «κατοχυρώνει», ενώ θα τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των Δικτύων Νέας Γενιάς.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τον Κανονισμό, περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

* Αρχικά, θα κληθεί ο ΟΤΕ να δηλώσει τις περιοχές όπου θα αναπτύξει την τεχνολογία Vectoring, καλύπτοντας το 80% των Αστικών Κέντρων εντός έξι μηνών.
* Στη συνέχεια θα κληθούν οι λοιποί πάροχοι να επιλέξουν περιοχές στις οποίες θα αναπτύξουν την τεχνολογία Vectoring, καλύπτοντας το 40% των Αστικών Κέντρων εντός 24 μηνών.
* Στο τρίτο στάδιο θα κληθεί εκ νέου ο ΟΤΕ να δηλώσει αν θα επενδύσει στις «ορφανές» περιοχές, δηλαδή σε αυτές που δεν θα επιλεγούν από καμιά εταιρεία.
Ο ΟΤΕ του οποίου το επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα τέσσεραχρόνια διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ (σε αυτό περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς), αντιδρά έντονα στο συγκεκριμένο σχέδιο κανονισμού της ΕΕΤΤ και υποστηρίζοντας ότι (α) προτείνει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%), σε σχέση με τους άλλους παρόχους (40%), ως προαπαιτούμενο για την «κατοχύρωση» των περιοχών (Αστικών Κέντρων) επένδυσης και (β) περιορίζει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών του σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των άλλων παρόχων (μόνο έξι μήνες για τον ΟΤΕ, έναντι 24 μηνών για τους παρόχους).

Ο ΟΤΕ προτείνει να προβλεφθεί συμμετρική υποχρέωση κάλυψης (της τάξης του 70%) για όλους τους παρόχους, σε συνδυασμό με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των έργων τουλάχιστον 12 μηνών για τον ΟΤΕ (24 μήνες για τους άλλους παρόχους). Αν δεν συμβεί αυτό, υποστηρίζει ότι θα μείνουν ακάλυπτα για τουλάχιστον δύο χρόνια 1,1 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία διαφορετικά θα αποκτούσαν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις είτε του ΟΤΕ είτε των άλλων παρόχων.