Κάτι έλειψε από τη φετινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κι αυτό ήταν η λήψη μιας νέας φωτογραφίας του ιδίου και της συντρόφου του ανάμεσα στο απερχόμενο προεδρικό ζεύγος Ομπάμα. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το φετινό event, ήτοι η καθιερωμένη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ προς τιμήν των ξένων ηγετών, ήταν κάτι πιο χαλαρό – πολλοί αρχηγοί κρατών απουσίασαν – και ο έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πάει ούτε αυτός. Αντιθέτως ο πρόεδρος Αναστασιάδης και πήγε και φυσικά φωτογραφίστηκε. Κάπως έτσι οι φωτογραφίες Τσίπρα που συζητήθηκαν περισσότερο από την παρουσία του στο Μανχάταν ήταν εκείνες που πρόσφερε από έναν ουρανοξύστη «ποζάροντας» για τις ανάγκες μιας πολιτικής συνέντευξης στο Reuters.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον προς τα έξω ικανοποιημένη από τις επαφές της με την αμερικανική κυβέρνηση. Το ραντεβού Τσίπρα – Μπάιντεν πήγε καλά και η αίσθηση που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι πως οι ΗΠΑ μάς υποστηρίζουν τόσο στο θέμα της απομείωσης του χρέους όσο και στο Μεταναστευτικό. Για το Κυπριακό είναι πάγια η βούλησή τους να επιλυθεί… χθες και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ραντεβού Μπάιντεν – Αναστασιάδη ο αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε περίπου επιτακτικά από τον κύπριο ηγέτη να τελειώνει αυτό το θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε έχοντας διπλή στόχευση. Αφενός να αναδείξει ακόμη μία φορά το θέμα της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αφετέρου να διεθνοποιήσει το Μεταναστευτικό, προειδοποιώντας πως εάν δεν δοθούν παγκόσμιες συλλογικές λύσεις τότε τα φαινόμενα έξαρσης της ξενοφοβίας και του εθνικισμού θα πάρουν διαστάσεις μονιμότητας στην ταλαιπωρημένη και ομολογουμένως απροετοίμαστη ΕΕ να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.

Μάλιστα το γραφείο Πρωθυπουργού μοίρασε το βράδυ της Πέμπτης με αρκετές ώρες καθυστέρηση την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε ότι χρειαζόταν να αλλάξει ελαφρώς το ύφος της και να γίνει αισθητά πιο αιχμηρό συγκριτικά με το αρχικό κείμενο. Για παράδειγμα η αναφορά πως δεν θα αφήσουμε τις δυνάμεις της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και του νεοφιλελευθερισμού να εξαπλωθούν στην Ευρώπη ήταν μια αιχμή όχι μόνο για τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και για τα ζητήματα της οικονομίας σε σχέση πάντα με την επιβολή μέτρων λιτότητας. Για τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλώντας σ’ ένα σώμα όπως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θυμίζει εκκλησία καταγγέλλοντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι μιας μορφής υπέρβαση.

Οπως και να έχει, ο Πρωθυπουργός φρόντισε τόσο στο πλαίσιο των επαφών του με ηγέτες και αξιωματούχους όσο και στις δύο συνεντεύξεις που έδωσε στο Reuters και στην «Wall Street Journal» να στείλει το μήνυμα πως ο ίδιος υπολογίζει σε μια λύση για το χρέος έως το τέλος του 2016 προκειμένου σε συνδυασμό με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ η Ελλάδα να βγει σταδιακά και πάλι στις αγορές.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Τσίπρας δείχνει ιδιαίτερη επιμονή σε αυτό και μάλιστα χωρίς να γίνεται προσβλητικός υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους στη Γερμανία πρωτίστως πως οι εκλογές του 2017 δεν πρέπει να επηρεάζουν τις αποφάσεις της καγκελαρίας σε σχέση με συμφωνίες που τηρούνται τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά. Ηταν ένα θέμα που ο Πρωθυπουργός έθεσε και στον Μπάιντεν αποσπώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, μία δέσμευση πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν όσο μπορούν και προς την πλευρά του Βερολίνου (για εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος) και προς την πλευρά του ΔΝΤ (για να καταλήξει ως προς τον ρόλο του απέναντι στο πρόγραμμα) προκειμένου να υποστηρίξουν την Ελλάδα μεσούσης και της μεταναστευτικής κρίσης σε μια φλεγόμενη περιοχή.

Μάλιστα σε όλες τις επαφές που έκανε ο Γιώργος Χουλιαράκης με επενδυτές και τις πρώτες ημέρες ο Νίκος Παππάς με αμερικανούς αξιωματούχους επέμεναν στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε συνάρτηση με μια απόφαση για ρύθμισή του. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είδε κατά την παραμονή του στο Μεγάλο Μήλο εκπροσώπους των Alden Global Capital LLC, Amber Capital LP, Caravel Management LLC, Cleargate Capital LLC, Fred Alger Management Inc, Knighthead Capital Management LLC, Oaktree Capital Management LP, SkyBridge Capital LLC, Soros Fund Management LLC, Timessquare Capital Management LLC, Tudor Investment Corporation, Goldman Sachs, Bank of America-Meryll Linch, Discovery Investment.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds ενδιαφέρονται μεν για επενδύσεις στην Ελλάδα ωστόσο αναμένουν να δουν αποτελέσματα ως προς το χρέος και ως προς τις προοπτικές επιστροφής στην ανάπτυξη.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. To δεύτερο μείζον θέμα στις επαφές Τσίπρα στη Νέα Υόρκη ήταν ασφαλώς το Μεταναστευτικό και η επιμονή στη διευκόλυνση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης των προσφύγων. Εχει τη σημασία του το γεγονός πως η Ελλάδα επιμένει στην τήρηση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας, κάτι που συζήτησε όπως ήταν φυσικό επί μακρόν και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα η κυβέρνηση δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην εφαρμογή της που με βάση τα όσα διέρρευσαν από τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Τούρκο ηγέτη ότι η Ελλάδα δεν θα υψώσει εμπόδια ούτε στο θέμα της κατάργησης της βίζας ούτε και στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, εφόσον όμως η γειτονική χώρα εμφανίζεται συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της. Κάτι που εκ των πραγμάτων συνδέεται και με το Κυπριακό για το οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητάει απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής και επιμένει να εμφανίζεται αντίθετη με το θέμα των εγγυήσεων. Επίσης η κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητεί από την Τουρκία να συναινέσει στο να δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να μεταφέρει πρόσφυγες από τα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που δεν προβλέπεται από τη Συμφωνία. Από τη συνάντηση με τον Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας αποκόμισε την αίσθηση πως ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει σοβαρές αντιρρήσεις επ’ αυτού. Βεβαίως προηγουμένως ο Πρωθυπουργός είχε «μαλακώσει» τον Ερντογάν κάνοντας μια γενική αναφορά ως αρχή της κυβέρνησής του πως «συμμετέχοντες σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα», καθησυχάζοντάς τον με έμμεσο τρόπο για τη γνωστή υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Ο δε Ερντογάν μην κρύβοντας την ικανοποίησή του αργότερα δώρισε στους έλληνες κυβερνητικούς από έναν ογκώδη τόμο για το πραξικόπημα στην Τουρκία την 15η Ιουλίου.

ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ. Από το ταξίδι του Πρωθυπουργού έγινε πάντως σαφές ότι η κυβέρνησή του επιμένει στην ορθότητα της μεταναστευτικής της πολιτικής –ήταν από κοντά και ο Γιάννης Μουζάλας –κάτι που φάνηκε και από τα όσα είπε στους μαθητές του ελληνοαμερικανικού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια θυμίζοντας πως οι μετανάστες της πρώτης γενιάς φιλοξενήθηκαν από την Αμερική και ενσωματώθηκαν, κάτι που κάνει σήμερα και η Ελλάδα με τους πρόσφυγες. Σ’ αυτό το σχολείο ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε και κάποιες ευαισθησίες του. Οχι μόνο γιατί εξέφρασε προσωπικό ενδιαφέρον για τη μαθήτρια που λιποθύμησε την ώρα της ομιλίας του μιλώντας της στοργικά, αλλά γιατί όσοι βρίσκονταν δίπλα του τον είδαν να συγκινείται όταν η χορωδία του σχολείου τραγουδούσε ελληνικά τραγούδια σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου. Αργότερα τούς είπε με τον τρόπο του: «Εσείς είστε πιο Ελληνες από εμάς που ζούμε στην Ελλάδα».

Κατά τα άλλα, την τελευταία ημέρα της παραμονής του στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο πέρασμα από εκδήλωση που διοργάνωσε η «ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ» στη Νέα Υόρκη, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κουίνς Νίκος Αλεξίου. Σ’ αυτήν την εκδήλωση μίλησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και οι ελληνικής καταγωγής διακεκριμένοι επιστήμονες George Tselos, Alexander Kitoeff και Lou Katsos. Η βραδιά έκλεισε με ομιλία του Πρωθυπουργού σε εκπροσώπους της Ομογένειας και διαφόρων funds στο Harvard Club.

Ο Αλέξης Τσίπρας αυτήν τη φορά δεν είχε χρόνο να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους έλληνες ανταποκριτές, κάτι που αποδόθηκε και στο περίφημο συμβάν με τις περούκες που γενικώς έκανε την κυβερνητική αποστολή να είναι πιο συγκρατημένη με τους δημοσιογράφους. Πάντως οι πρωταγωνιστές του περούκα gate που παρακολουθούσαν τις μετακινήσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Νέα Υόρκη δεν εμφανίστηκαν από εκείνη την ημέρα σε καμία από τις επίσημες συναντήσεις του Πρωθυπουργού και των υπουργών του, ρίχνοντας οριστικά μαύρη πέτρα στην πραγματική δημοσιογραφία.