Συριακά ή ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κοντά στο Χαλέπι τα φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά το τέλος της εκεχειρίας που κράτησε μια εβδομάδα, σκοτώνοντας 12 άτομα, μεταξύ αυτών και προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου, ανακοίνωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον οκτώ φορτηγά καταστράφηκαν από την επίθεση κοντά στην κωμόπολη Ουρμ αλ Κούμπρα, ενώ ήταν σταθμευμένα στο τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου, το οποίο επίσης καταστράφηκε, είπε ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

«Καθώς σας μιλάω, οι αδελφοί μου προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές, και εμείς δεχτήκαμε άλλες τέσσερις επιθέσεις (…) ακριβώς στο ίδιο μέρος», μετέδωσε ο ακτιβιστής, που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπού Σαχούντ. «Βρίσκονται ακόμα στον αέρα», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, από την ίδια περιοχή, στέλνοντας βίντεο που έδειχνε να φλέγονται αρκετά ρυμουλκούμενα οχήματα.

Κάτοικος της περιοχής είπε στο Reuters δια τηλεφώνου ότι τα φορτηγά είχαν χτυπηθεί από περίπου πέντε ρουκέτες ενώ βρίσκονταν σταθμευμένα στο κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, και ότι ο επικεφαλής του κέντρου και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Αλεύρι και φαρμακευτικές προμήθειες

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν γνωστό ότι η βοήθεια η οποία συμπεριλάμβανε αλεύρι και φαρμακευτικές προμήθειες για 78.000 άτομα θα παραδιδόταν στην Ουρμ αλ Κούμπρα.

Ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσαν ότι είχαν χτυπηθεί τα ρυμουλκούμενα. Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στην Βρετανία, ανακοίνωσε ότι τα φορτηγά είχαν ήδη κάνει τακτική παράδοση βοήθειας που είχε οργανωθεί από διεθνή οργανισμό σε περιοχή δυτικά του Χαλεπιού.

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι για το ότι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και αποστολές έχουν για άλλη μια φορά υποφέρει από την βιαιότητα του πολέμου αυτού», σημείωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σε δήλωση που έστειλε ηλεκτρονικά στο Reuters.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 40 βομβαρδισμοί μέσα και γύρω από το Χαλέπι από το τέλος της εκεχειρίας, και ότι συνολικά 32 άτομα έχουν σκοτωθεί.

Την οργή του εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Την οργή του για την επίθεση εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Η οργή μας για αυτήν την επίθεση είναι πελώρια… Η αυτοκινητοπομπή ήταν το αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας εξασφάλισης αδειών και προετοιμασιών για να βοηθήσουμε αμάχους που βρίσκονται αποκλεισμένοι», τόνισε ο Μιστούρα με ανακοίνωσή του, μέσω εκπροσώπου του στη Γενεύη, στο πρακτορείο Reuters.

Eκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε νωρίτερα από την Νέα Υόρκη ότι αυτοκινητοπομπή επλήγη από βομβαρδισμούς ενώ κατευθυνόταν στην πόλη Ουρμ αλ Κούμπρα στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η εκπρόσωπος των ΗΕ δεν επιβεβαίωσε αν επρόκειτο για αεροπορική επίθεση.