Αγάπη μου, συρρίκνωσα το Κέντρο. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι οδηγήθηκαν σε διαζύγιο πριν ακόμη παντρευτούν.

Η όλη διαδικασία είχε διαρροές, επιστολές, μπηχτές. Καθόλου δεν είχε διάλογο, διεργασίες απ’ τα κάτω και στη βάση των σχηματισμών.

Εξαρχής και στην καλύτερη θα είχαμε συγκόλληση δύο κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά υπήρχε δυνατότητα οι διεργασίες του διαλόγου να φτάσουν σε ένα επίπεδο, να συμβάλουν στην επαναφορά ενός υγιούς πολιτικού λόγου· θα ενεργοποιούσαν, έστω και με αντίρροπο τρόπο, τον ρημαγμένο χώρο.

Πέραν όμως του διαζυγίου, η όλη σύμπραξη πυροδοτήθηκε από την προχτεσινή επιστολή του Ποταμιού. Ετεροβαρής στην κατάληξή της, απέκλειε πως ο νέος φορέας θα συνεργούσε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά δεν απέκλειε μια σύμπραξη με τον Κυριάκο.

Πέραν των εκατέρωθεν χειρισμών, έχει αξία να δούμε ποιον ευνοεί το όλο διαζύγιο.

Κατ’ αρχάς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα συμπαγές Κέντρο, ένας νέος φορέας θα αποτελούσε δυναμικό θεσμικό και πολιτικό αντίβαρο στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας και παρά το βεβαρημένο παρελθόν του. Το σημερινό τέλμα δίνει πόντους στον Τσίπρα, και κάτι ακόμη: του δίνει χώρο και χρόνο να διαμορφώσει τη νέα στρατηγική του προς το Κέντρο. Μια πάντως όχι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Ευνοεί όμως και τον Κυριάκο. Οι έχοντες προσδοκίες για νέο Κέντρο θα πάνε πιο απενοχοποιημένα μαζί του. Σε συνθήκες πόλωσης θα υπερισχύσει η αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψήφος.

Εχει όμως αξία να δούμε και ποιους τραυματίζει το διαζύγιο. Συγγνώμη, αλλά νομίζω πως η όλη εξέλιξη πλήττει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Κόμμα με ιστορία και κοινωνική βάση, φάνηκε πως σέρνεται απ’ τον νεοπαγή σχηματισμό του Σταύρου. Μάλιστα, χωρίς να κινηθεί ενιαία απέναντι στο νέο πλαίσιο. Μέχρι και έριδες είδαμε στο εσωτερικό του για το αν κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να θέσει μόνο τον επικεφαλής του υποψήφιο του νέου φορέα.

Ο Σταύρος από αύριο δίκαια θα μπορεί να παίξει την αφήγηση πως το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο του δομικού λαϊκισμού του. Πως ενώ έχει τις δυνάμεις να συμβάλει σε έναν νέο μεταρρυθμιστικό πόλο, αυτό κοιτάει πίσω ή φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταύρος εξάλλου, και εξαρχής νομίζω, δεν ήθελε σύμπραξη με το όλον ΠΑΣΟΚ. Ηθελε τη διεμβόλισή του και συμμαχία μόνο με την εκσυγχρονιστική του πτέρυγα. Ηθελε πάνω απ’ όλα να ενισχύσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις του παραδοσιακού κόμματος.

Παρ’ όλα αυτά, ούτε και το Ποτάμι είναι απολύτως κερδισμένο. Χρεώνεται από χθες ότι «συνομίλησε με το παλιό». Οι ορφανοί φύλαρχοι του εκσυγχρονισμού θα διαπραγματευθούν καλύτερα την επόμενη μέρα τους ερήμην του.