Με κεραυνούς απαντά το Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία λίγες ημέρες πριν από την ανάβαση Τσίπρα στη ΔΕΘ εντοπίζοντας ανάμεσα στους μύχιους πόθους του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν όχι την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ από μετεωρίτη, την ενεργοποίηση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης.

Τουλάχιστον αυτό πιστεύει το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνοντας απελπισία εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διατήρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Κάτι που, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, τον ωθεί στο να επιδίδεται σε ευχές για αποτυχία αδιαφορώντας για την τύχη της χώρας. Στο Μαξίμου δεν άφησαν να περάσει αναπάντητη η γαλάζια επικοινωνιακή αντεπίθεση, μετά την κριτική που δέχτηκε εσχάτως η ΝΔ για comme il faut αντιπολίτευση και σχολίασαν πως ο πρόεδρος της ΝΔ αναζητά διαρκώς ευκαιρία να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη ανακαλύπτοντας μπαμπούλες.

Γίνεται σαφές πως στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να διαψεύσουν τις προσδοκίες Μητσοτάκη για μια άτονη και ατεκμηρίωτη πολιτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο και εξ αυτού του λόγου θα δώσουν έμφαση στο κοινωνικό κράτος (ΟΑΕΕ, ΕΚΑΣ, Υγεία) μη παραλείποντας και τον απολογισμό των πεπραγμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να θυμίσουν πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει δωρεάν ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ότι επιδοτεί τα ενοίκια σε 22.000 οικογένειες, ότι μεριμνά για τις δωρεάν μετακινήσεις των ανέργων, ότι έχει ανοίξει τα νοσοκομεία σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και ότι οι συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ πληρώνουν λιγότερο τίμημα 17% σε ένδειξη καλής πίστης από την επιχείρηση.

Πέραν τούτων, η κυβέρνηση αξιοποιεί πολιτικά την επικοινωνιακή επαναδραστηριοποίηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη που αναφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας, όπως αποκάλυψε στον Βήμα FM, σε μία δική του προσωπική λίστα και τους δημοσιογράφους που διάκεινται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί στη χώρα. «Υβρίζει με γλώσσα πεζοδρομίου και απειλώντας με αντίποινα δημοσιογράφους των οποίων η άποψη δεν του είναι αρεστή» σχολίασε χθες η Ολγα Γεροβασίλη.

Γενικώς το Μαξίμου αποφάσισε και κατά τη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση παρά το γεγονός πως η απόσταση των 10 δημοσκοπικών ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ δημιουργεί προβληματισμό. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζει πως ο συγκεκριμένος φορέας που διενήργησε την επίμαχη έρευνα έδινε στη ΝΔ πέρυσι τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές προβάδισμα μίας μονάδας αναδεικνύοντας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως τον επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς του στο χθεσινό άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο φέρεται να είπε: «Προχωράμε. Επιβάλλουμε τη νομιμότητα. Στη ΔΕΘ θα πάμε με άξονα τη δίκαιη ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος».

ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Στη συνεδρίαση του οργάνου συμμετείχε και το οικονομικό επιτελείο το οποίο διατύπωσε την εκτίμηση πως είναι τραβηγμένα τα όσα ακούγονται ή αφήνονται να διαρρεύσουν για τη μη καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ επειδή καθυστερεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Μάλιστα στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εμπλοκής» τονίζοντας πως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου θα έχει κλείσει το θέμα με τα προαπαιτούμενα και θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Συγχρόνως συζητήθηκε το θέμα της παρουσίας της κυβέρνησης στη ΔΕΘ με έμφαση στα οικονομικά στοιχεία. Εξ αυτού του λόγου θα επαναληφθεί σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου λίγες ώρες πριν από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ενδελεχώς για τις εξελίξεις περί τον διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών και την «επόμενη μέρα» στο τηλεοπτικό τοπίο όπως επίσης και για το πρόσφατο ραντεβού του με τους ιδιοκτήτες των καναλιών.

Στην ίδια σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν δεδομένου ότι η κυβέρνηση τοποθετεί ψηλά τον πήχη θεωρώντας ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα, επομένως θα κλείσουν τα στόματα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προετοιμασία για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου συζητήθηκε καιη Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, όπου ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο το οποίο θα κατατεθεί ως πλατφόρμα των ηγετών του Νότουστη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, στις 16 Σεπτεμβρίου.