Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες Φίλη ότι από φέτος θα ξεκινήσει η αλλαγή του χαρακτήρα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία –με παροχή γνώσης για όλα τα θρησκεύματα -, ο Πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης δείπνησαν στο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση εκκρεμούσε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και πραγματοποιήθηκε τελικώς το βράδυ σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να λύσει τα όποια θέματα με την Εκκλησία της Ελλάδος «συναινετικά και προσεκτικά», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος γενικά διατηρεί καλές σχέσεις με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να διαταράξει τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Ιερώνυμο και γι’ αυτόν τον λόγο έχει ζητήσει οι όποιες αλλαγές ακόμη και στην παιδεία να είναι προσεκτικές και να προωθηθούν έπειτα από διάλογο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις εξαγγελίες του για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, αλλά περιορίστηκε να αναφερθεί στον διακριτό τους ρόλο με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της Ορθοδοξίας, η οποία αποτελεί και το κυρίαρχο θρήσκευμα στη χώρα.

Ηταν ένα δείπνο που έγινε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε καλό κλίμα, την ώρα που βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα προσπάθησε να δείξει ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε συνθήκες ρουτίνας, ωστόσο ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είχε προκαλέσει αγωνία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και ως προς την επιτυχία του και ως προς το συνολικό τίμημα πώλησης των αδειών. Αλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το συνολικό τίμημα διάθεσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, γνωρίζοντας ότι μπορεί τουλάχιστον να το επικαλεστεί στην επικείμενη οικονομικού περιεχομένου ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το μεθεπόμενο Σάββατο.

Η κυβέρνηση περιορίστηκε χθες σε σχόλια για «κωλοτούμπες» της ΝΔ στο θέμα των αδειών και σε καυστικά σχόλια για το γεγονός πως ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε μαζί με τη Χρυσή Αυγή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά σχολεία.

Παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να έχει πλήρες πρόγραμμα, επικεντρωμένο κυρίως στην προετοιμασία της ΔΕΘ αλλά και στη Σύνοδο των Ηγετών του Νότου στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, δέχτηκε στο Μαξίμου εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας (Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων, Σύνδεσμος Βιομηχανιών, Διοίκηση ΔΕΘ) σε μια συνάντηση όπου αποτυπώθηκε η κατάσταση της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι οι επόμενοι μήνες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι για τη στροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για ανάπτυξη με δικαιοσύνη, θέλοντας να προϊδεάσει ότι η ομιλία του στη ΔΕΘ θα έχει κοινωνικό πρόσημο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στους φορείς την πρόθεσή του να ανοίξει παράρτημα του Γραφείου Πρωθυπουργού και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δέχεται απευθείας τα αιτήματα του βορειοελλαδικού κόσμου και να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για τα προβλήματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Κύκλοι του Μαξίμου έλεγαν ότι το γραφείο θα στελεχωθεί από λίγους υπαλλήλους –«μπορεί να είναι μόνο δύο» τόνιζαν για να δείξουν ότι δεν θα είναι κάτι που θα προκαλέσει μεγάλο κόστος ή θα εξυπηρετήσει για προσλήψεις ημετέρων.

ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ. Σήμερα, πάλι, ο Πρωθυπουργός θα επιθεωρήσει τις εργασίες ολοκλήρωσης των δίδυμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας της Ιονίας Οδού –έργο που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος της Ολυμπίας Οδού, Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο, και θα εγκαινιάσει τις δύο σήραγγες παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας καθώς και τη νέα γέφυρα διέλευσης από τον ποταμό Δερβένι.

Το Μαξίμου επιθυμεί να προβάλει την παράδοση των συγκεκριμένων τμημάτων της Ολυμπίας και Ιονίας Οδού για να δείξει πως τα μεγάλα έργα υποδομής όχι μόνο έχουν ξεπαγώσει, αλλά προχωρούν και παραδίδονται προς χρήση στους πολίτες.

Τετ α τετ με Δουκάκη

Το χθεσινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε και συνάντηση με τον Μάικλ Δουκάκη που βρίσκεται στην Αθήνα. Η συζήτηση των δύο επικεντρώθηκε στο επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι ο πρώην γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ έχει πολύ ισχυρές σχέσεις με το ελληνοαμερικανικό στοιχείο.