Σουηδοί και Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές ίσως είναι ένα μέτρο πρόληψης της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 2.779 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και 3.960 υγιή άτομα, με στόχο να εντοπίσουν πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τις πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης.

Η σουηδική μελέτη περιελάμβανε 1.620 ασθενείς με ΣκΠ και ομάδα ελέγχου 2.788 υγιών ανθρώπων. Στην αμερικανική μελέτη συμμετείχαν 1.159 ασθενείς με ΣκΠ και 1.172 υγιή άτομα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο καφέ πίνουν και πόσο καιρό έχουν υιοθετήσει την εν λόγω συνήθεια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση κατανάλωση καφέ πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων σκλήρυνσης αλλά και την περίοδο που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα και συνέκριναν τα στοιχεία για τους ασθενείς και την ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών υπέδειξαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας συσχετίζεται έντονα με τη χαμηλή κατανάλωση καφέ σε ημερήσια βάση, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την έκβαση της υγείας.

Περίπου έξι μικρά φλιτζάνια καφέ την ημέρα συσχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ΣκΠ κατά 30%.

Η προστατευτική δράση του καφέ οφείλεται πιθανώς στις νευροπροστατευτικές ιδιότητες της καφεΐνης, η οποία παράλληλα καταστέλλει τις φλεγμονές στο σώμα και ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.