Ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου παραχωρείται στο δήμο Καισαριανής, 32 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε «μνημειακό - ιστορικό», και 2 χρόνια μετά την υποθήκευσή του από το ΤΑΥΠΕΔ.

Η παραχώρηση των 464 στρεμμάτων στο δήμο προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα οι υπουργοί Ν. Φίλης, Ευκ. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης και Τρ. Αλεξιάδης.

Με την κίνηση αυτή υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της πόλης αλλά και η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά τις έντονες αντιδράσεις - κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης το 2014 να τον συμπεριλάβει στα υπό πώληση ακίνητα του ΤΑΥΠΕΔ.

Σκοπός της κυβέρνησης, βάση της τροπολογίας, είναι η ανάδειξη της έκτασης ως χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

«Απολύτως θετική» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος της πόλης, Ηλίας Σταμέλος. «Η αποκατάσταση της ιερότητας του χώρου» προχωρά ικανοποιητικά, με τα πρώτα βήματα να ξεκινούν το 1984, μετά από πολυήμερη κατάληψη των ακτιβιστών και την κήρυξη 110 στρεμμάτων, επί υπουργίας Μελίνας, σε «ιστορικό - μνημειακό».

Κάνοντας αναδρομή στην πορεία του κινήματος διεκδίκησης του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς», ο δήμαρχος σημειώνει ότι τότε ο δήμος «άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου σε αισθητικό πάρκο αναψυχής και Πολιτισμού με ανάδειξη της ιστορικής του φυσιογνωμίας. Σύντομα, ο χώρος του Θυσιαστηρίου έδεσε αρμονικά με την ελπίδα, μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου με πολλαπλές ανθρωποκεντρικές δράσεις, ενώ υλοποιήθηκε και το Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης».

«Ο αγώνας», συμπληρώνει, «βαίνει στο τέρμα του με την ευνοϊκή έκβαση της εκκρεμοδικίας που έχουμε με την Σκοπευτική Εταιρεία στην οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος το 1939 για συγκεκριμένη χρήση».

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται η παραχώρηση στο δήμο με αποκλειστική χρήση 40 ετών. Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του συγκεκριμένου χώρου και ο δήμος θα έχει την διαχείριση των παραχωρούμενων δημοσίων ακινήτων για τον παραπάνω σκοπό, εφόσον δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους και δεν παρεμποδίζεται η χρήση τους ως ιστορικού μνημείου και πάρκου αναψυχής.

Επίσης, ο δήμος Καισαριανής αναλαμβάνει, με δικές του δαπάνες, την υποχρέωση φύλαξης, καθαρισμού κ.λπ., της έκτασης αυτής και τα έσοδα του δήμου από την εκμετάλλευση της θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αξιοποίηση.