Η Γερμανία θα έπρεπε να εξετάσει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69 έτη έως το 2060, από 65 σήμερα, προκειμένου να μειώσει τις πιέσεις στο συνταξιοδοτικό της σύστημα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας, Μπούντεσμπανκ.

Οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν πρόσφατα στο συνταξιοδοτικό δεν θα προστατέψουν τους πολίτες από μια μείωση συντάξεων που θα χρειαστεί να γίνει μετά το 2050, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι πολίτες που δεν επιλέγουν ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα τα οποία στηρίζονται από το κράτος μπορεί να δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται νωρίτερα. Προς τα κάτω αναθεώρηση των διαθέσιμων ποσών για την πληρωμή συντάξεων μπορεί να γίνει ακόμη και λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων που μειώνουν τις αποδόσεις των κεφαλαίων των ταμείων.

Επιπλέον, μπορεί μια αύξηση των κρατήσεων που έχει πέσει στο τραπέζι να μην επιτρέψει θεωρητικά τη μείωση των συντάξεων, αλλά μια τέτοια λύση «θα αύξανε τα βάρη για όσους καταβάλλουν τις εισφορές. Επίσης η αύξηση τέτοιων βαρών έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε στην έκθεσή της η Μπούντεσμπανκ. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο «η ηλικία της συνταξιοδότησης θα πρέπει τελικά να προσαρμοστεί» συμπληρώνει η έκθεση.

Η τράπεζα σημείωσε επίσης ότι τα τρέχοντα σχέδια της κυβέρνησης της Γερμανίας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Ασφαλιστικό με την αύξηση –μεταξύ άλλων –του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 έτη σήμερα στα 67 έτη έως το 2030 και την αύξηση των εισφορών δεν ειναι αρκετά. Κι αυτό επειδή αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων αναλογικά με όσους πληρώνουν εισφορές. Ταυτόχρονα η αύξηση του μέσου προσδόκιμου ορίου ζωής σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αναμένεται να επιβαρύνουν για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα τα ταμεία. «Η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των συντάξεων θα μπορούσε να ενισχυθεί και η αβεβαιότητα για την οικονομική σταθερότητα στη μεγάλη ηλικία να μειωθεί αν γινόταν σαφές πώς θα προσαρμοστούν μακροπρόθεσμα η ηλικία συνταξιοδότησης, οι παροχές και οι εισφορές» αναφέρει η μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

© Bloomberg News